Αυστρία: Ολοένα πιο ακραίες οι θεωρίες συνωμοσίας για τον κορονοϊό

Αυστρία: Ολοένα πιο ακραίες οι θεωρίες συνωμοσίας για τον κορονοϊό

Από το ξέσπασμα της κρίσης του νέου κορονοϊού οι σχετικές με αυτόν θεωρίες συνωμοσίας έχουν γίνει τώρα όχι μόνον συχνότερες, αλλά ολοένα και πιο ακραίες και πιο παράλογες, και αυτή τη «διάγνωση» παρουσίασε σήμερα στη Βιέννη σε διεθνή συνέντευξη Τύπου η Ουλρίκε Σίσερ της Αυστριακής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για Θέματα Αιρέσεων.

Από την πλευρά της, η Αυστριακή υπουργός Καγκελαρίας Σουζάνε Ράαμπ, επισημαίνοντας ότι αυτή την στιγμή κύριο θέμα είναι οι κίνδυνοι για τα παιδιά, προειδοποίησε να μην υποτιμούνται οι εξελίξεις, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ τόνισε ότι οι ακροδεξιοί βλέπουν τώρα για τον εαυτό τους μία «ευκαιρία του αιώνα».

Σύμφωνα με τη Σουζάνε Ράαμπ, η εξέλιξη είναι «ιδιαίτερα επικίνδυνη» επειδή οι «παράλογες θεωρίες» σχετικά με τους εμβολιασμούς, τις μάσκες και τα τεστ «συχνά έχουν αντισημιτικό πυρήνα», και η εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ δείχνει πόσο σοβαρά πρέπει να λάβει κανείς το ζήτημα, όπως επίσης και τα σχέδια μιας ομάδας στην Αυστρία να ξεκινήσει επιθέσεις εναντίον της αστυνομίας.

Ο Καρλ Νέχαμερ διαβεβαίωσε ότι θα αναληφθεί αποφασιστική δράση εναντίον τέτοιων κινήσεων, οι ομάδες θα επισημανθούν και θα ταυτοποιηθούν, ενώ ο Μίχαελ Σέρσερ, επικεφαλής της Πρωτοβουλίας «Μαζί Ασφαλείς» στην Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Υπηρεσία, ανακοίνωσε μία ευρεία ενημερωτική στρατηγική.

Αυτή θα περιλαμβάνει μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μόνιμες συναντήσεις για θέματα ασφαλείας με συμμετοχή πολιτών, ενημερωτικό φυλλάδιο που θα βρίσκεται σε όλα τα αστυνομικά τμήματα, και μία εντατικότερη συνεργασία με την Επιστήμη σε θέματα ψευδών ειδήσεων.

Η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για Θέματα Αιρέσεων εξήγησε ότι η ομάδα των θεωρητικών συνωμοσίας χαρακτηρίζεται από ετερογένεια, τονίζοντας ότι «άνθρωποι που πιστεύουν σε μύθους προέρχονται από το μέσον της κοινωνίας» και ανάμεσά τους βρίσκονται επίσης πολλοί άνθρωποι που προέρχονται από τον απολιτικό ή τον αριστερό-εναλλακτικό χώρο, και μερικές φορές υπάρχει επίσης μια συγγένεια με τον εσωτερισμό.

Αυτό που καθιστά δύσκολη την αντιμετώπιση των θεωρητικών συνωμοσίας είναι ότι πρόκειται για μια ψευδο-θρησκευτική κοσμοθεωρία που δεν είναι τρωτή με επιχειρήματα, και χρειάζεται μία ανθρώπινη προσέγγιση για τη συμπεριφορά απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, ανέφερε η ίδια.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι, ωστόσο, είναι σημαντικό να ληφθεί μια πολύ ξεκάθαρη θέση για τους μύθους και τον δεξιό εξτρεμισμό, πως δηλαδή κάθε σκεπτικισμός σε μια κρίση δεν συνιστά και μία θεωρία συνωμοσίας, καθώς, «όποιος ανησυχεί για ένα ανεπτυγμένο σε σύντομο διάστημα εμβόλιο δεν ανήκει σε αυτήν την ομάδα».

Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι οι δεξιές εξτρεμιστικές ομάδες, παλιές και νέες, εκμεταλλεύονται αυτούς τους φόβους, ενώ η υπουργός Καγκελαρίας θεωρεί ιδιαίτερα επικίνδυνο όταν τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας τροφοδοτούνται επίσης από πολιτικά κόμματα, που εκφράζουν αμφιβολίες για την επιστήμη, τα δημοκρατικά όργανα και τα καταξιωμένα Μέσα Ενημέρωσης, γεγονός που αποτελεί επίθεση κατά των βασικών πυλώνων της δημοκρατίας.