Αυστραλοί ρεπόρτερ έφυγαν από την Κίνα λόγω «φόβων για τη σωματική τους ακεραιότητα»

Αυστραλοί ρεπόρτερ έφυγαν από την Κίνα λόγω «φόβων για τη σωματική τους ακεραιότητα»

Ένα νέο επεισόδιο στην έντονη διπλωματική αντιπαράθεση Κίνας και Αυστραλίας προστέθηκε σήμερα, καθώς οι αρχές της χώρας της Ωκεανίας ζήτησαν από δύο δημοσιογράφους τοπικών μέσων ενημέρωσης να αποχωρήσουν άμεσα από το Πεκίνο. 

Συγκεκριμένα, ο Μπιλ Μπιρτλς του δικτύου ABC και ο Μάικ Σμιθ της Australian Financial Review έφτασαν σήμερα στο Σίδνεϊ, προτού οι κινεζικές αρχές τους «συλλάβουν και τους ανακρίνουν» σύμφωνα πάντα με τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Μαρίσα Πειν δήλωσε ότι οι προξενικοί αξιωματούχοι ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τους δημοσιογράφους ώστε να φτάσουν με ασφάλεια στη χώρα τους. «Η πρεσβεία μας στο Πεκίνο και το γενικό προξενείο στη Σαγκάη προσπάθησαν να εξασφαλίσουν την ομαλή επιστροφή τους στην Αυστραλία», ανέφερε σε δήλωση την Τρίτη.

Σύμφωνα με το δίκτυο ABC, Αυστραλοί διπλωμάτες ενημέρωσαν πρώτα τον Μάικ Μπιρτλς ότι πρέπει να εγκαταλείψει την Κίνα για λόγους ασφαλείας πριν μια εβδομάδα. Ωστόσο, την περασμένη Τετάρτη, επτά Κινέζοι αστυνομικοί επισκέφτηκαν το διαμέρισμα του και τον ενημέρωσαν ότι δεν μπορεί να φύγει από τη χώρα.

Στη συνέχεια, οι δύο δημοσιογράφοι αναζήτησαν καταφύγιο στην Πρεσβεία της Αυστραλίας στο Πεκίνο και το Προξενείο στη Σανγκάη αντίστοιχα, προτού φύγουν με πτήση για το Σίδνεϊ.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται στον απόηχο της πρόσφατης σύλληψης της Αυστραλιανής δημοσιογράφου κινεζικής καταγωγής Τσενγκ Λέι η οποία κρατιέται στο Πεκίνο εδώ και δύο εβδομάδες. Ακόμα δεν γνωστός ο λόγος για τον οποίο συνελήφθη η Τσενγκ η οποία εργαζόταν εδώ και οκτώ χρόνια στο αγγλόφωνο κρατικό κανάλι της Κίνας. 

Σημειώνεται ότι σχέσεις Αυστραλίας και Κίνας έχουν διαταραχθεί έντονα το τελευταίο διάστημα. Η Καμπέρα εδώ και καιρό έχει προτείνει τη σύσταση ανεξάρτητης ομάδας ειδικών, παρόμοια με εκείνη των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, για τον εντοπισμό της πηγής της πανδημίας, κάτι που έχει προκαλέσει την οργή του Πεκίνου το οποίο ήδη έχει απαντήσει μέσω απαγόρευσης εισαγωγών προϊόντων από την Καμπέρα. 

Οι δύο χώρες βρίσκονται επίσης σε αντιπαράθεση από τότε που αποκλείσθηκε από τον διαγωνισμό για την κατασκευή του δικτύου 5G στην Αυστραλία ο κινεζικός τηλεπικοινωνιακός γίγαντας Huawei, με την υποψία της πιθανότητας κατασκοπείας. 

Australian Broadcasting Corporation via AP