Αυστραλία - Kορονοϊός: Οι αρχές ανακοίνωσαν 1.607 νέα κρούσματα

Αυστραλία - Kορονοϊός: Οι αρχές ανακοίνωσαν 1.607 νέα κρούσματα

Η Αυστραλία ανακοίνωσε 1.607 κρούσματα του νέου κορονοϊού σήμερα ενώ οι πολιτείες και τα εδάφη της μετακινούνται σταδιακά από την προσπάθεια εξάλειψης των εξάρσεων προς την προσαρμογή σε μια νέα καθημερινότητα με τον ιό.

Συγκεκριμένα, η Βικτόρια, όπου ζει περίπου το ένα τέταρτο των 25 εκατ. κατοίκων της Αυστραλίας, κατέγραψε 507 μολύνσεις, ενώ ο πρωθυπουργός της δήλωσε ότι το lockdown που έχει επιβληθεί εδώ και εβδομάδες θα λήξει αφού είναι πλήρως εμβολιασμένο το 70% των πολιτών ηλικίας 16 ετών και άνω, ανεξάρτητα από το εάν υπάρχουν νέα κρούσματα.

Ο πρωθυπουργός Ντάνιελ Άντριους εκτιμά ότι η πολιτεία ίσως πετύχει αυτό το ποσοστό εμβολιασμού γύρω στις 26 Οκτωβρίου. Περίπου το 43% των κατοίκων στη Βικτόρια έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ενώ λίγο πάνω από το 46% πανεθνικά.

«Θα το κάνουμε με προσοχή, αλλά χωρίς αμφιβολία, προχωρούμε σε άνοιγμα. Δεν υπάρχει εναλλακτική», όπως δήλωσε ο Άντριους. «Δεν μπορούμε συνεχώς ή μόνιμα να καταπνίγουμε τον ιό. Στόχος των lockdowns ήταν να κερδίσουμε χρόνο για να φθάσουμε το 70-80-% εμβολιασμού», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι πολλοί περιορισμοί κοινωνικής αποστασιοποίησης θα διατηρηθούν και θα ισχύουν μέτρα για τα καταστήματα λιανικής και εστίασης, αλλά οι πολίτες θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι ελεύθερα.

Παράλληλα, ο Άντριους σημείωσε ότι στόχος των αρχών είναι να έχει εμβολιαστεί πλήρως το 80% των πολιτών που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις ανοσοποίησης εγκαίρως για το Κύπελλο της Μελβούρνης της 2ας Νοεμβρίου, αφήνοντας ανοικτή την πιθανότητα να επιτραπούν θεατές στην πιο διάσημη ιπποδρομία της Αυστραλίας.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το σχέδιο για την COVID-19 έρχεται σε συνέχεια του προγραμματισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, βάσει του οποίου τα lockdowns θα λήξουν ότι το ποσοστό εμβολιασμού φθάσει το 70% και τα σύνορα θα ανοίξουν σταδιακά όταν το ποσοστό αυτό ανέλθει στο 80%.

Επιπροσθέτως, η Νέα Νότια Ουαλία υιοθέτησε παρόμοιο σχέδιο. Η πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα 1.083 κρούσματα καθώς χρησιμοποιεί lockdowns και την εμβολιαστική εκστρατεία για να αντιμετωπίσει την έξαρση του στελέχους Δέλτα που ξεκίνησε στα μέσα Ιουνίου.

Επίσης, η πολιτεία, όπου βρίσκεται το Σίδνεϊ, χαλάρωσε σήμερα κάποιους από τους περιορισμούς στις συναθροίσεις. Περίπου το 52% των πολιτών στη Νέα Νότια Ουαλία έχει εμβολιαστεί.

Αξίζει να επισημανθεί ότι αφού αντιμετώπισε τις εξάρσεις COVID-19 την περασμένη χρονιά με lockdowns, κλείσιμο των συνόρων και αυστηρά μέτρα δημόσιας υγείας, η Αυστραλία αναγνώρισε τους τελευταίους μήνες ότι ίσως δεν καταφέρει να εξαλείψει τις εξάρσεις του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα. Η χώρα έχει καταγράψει λίγα περισσότερα από 84.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού, τα δύο τρίτα εξ αυτών φέτος, ειδικά μετά τον Ιούνιο. Οι θάνατοι στην Αυστραλία εξαιτίας της COVID-19 έχουν φθάσει τους 1.162.