7ος χρόνος, ημέρα 2102η
Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

Αυστραλία: Άρση του lockdown στις δυτικές περιοχές της χώρας

Αυστραλία: Άρση του lockdown στις δυτικές περιοχές της χώρας

Η κυβέρνηση της πολιτείας της Δυτικής Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι θα άρει το τριήμερο λοκντάουν για την αναχαίτιση της COVID-19 που είχε επιβάλει στο Περθ και την γειτονική περιοχή Πιλ, όπως έχει προγραμματιστεί από σήμερα, Δευτέρα, τα μεσάνυχτα, καθώς δεν εντοπίστηκαν νέα κρούσματα του κορονοϊού τις τελευταίες δύο μέρες.

Το Περθ και η περιοχή Πιλ είχαν τεθεί σε σκληρό λοκντάουν από το Σάββατο μετά τον εντοπισμό ενός ταξιδιώτη από το εξωτερικό που είχε μολυνθεί και προσβλήθηκε μάλλον από τον νέο κορονοϊό κατά τη διάρκεια της καραντίνας για δύο εβδομάδες στην οποία είχε τεθεί σε ξενοδοχείο του Περθ και ο οποίος καθώς δεν γνώριζε ότι έχει προσβληθεί είχε επισκεφθεί διάφορα μέρη.

"Το σύντομο τριήμερο λοκντάουν έκανε τη δουλειά που ήταν σχεδιασμένο να κάνει", δήλωσε ο πρωθυπουργός της πολιτείας Μαρκ Μακγκάουαν σε δημοσιογράφους στο Περθ. "Χρειαζόμασταν να σπάσει ο κύκλος ώστε να περιοριστεί η διασπορά στην κοινότητα και να διατηρήσουμε την κοινότητα υγιή".

Δύο εκατομμύρια άνθρωποι στο Περθ και οι περίπου 150.000 κάτοικοι της κοντινής περιοχής Πιλ έλαβαν εντολή να παραμείνουν στα σπίτια τους ως τις 12:01 π.μ. της Τρίτης, με εξαίρεση αυτούς που εργάζονται σε βασικούς τομείς, στον τομέα της υγείας, όπως και τις εξόδους για την αγορά βασικών ειδών και για άσκηση.

Όταν αρθεί το λοκντάουν ο κόσμος θα μπορεί να βγει από τα σπίτια του, αλλά φορώντας υποχρεωτικά μάσκα όλη την ώρα. Οι συγκεντρώσεις στα σπίτια θα περιορίζονται στους 20 επισκέπτες, ενώ τα εστιατόρια και τα σουπερμάρκετ θα πρέπει να τηρούν αυστηρούς κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Αυτοί οι προσωρινοί περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ ως την Παρασκευή το βράδυ, διευκρίνισε ο Μακγκάουαν, οπότε και θα επανεξεταστούν.

Τα σύντομα λοκντάουν, τα γρήγορα συστήματα ιχνηλάτησης και τα κλεισίματα των συνόρων έχουν βοηθήσει την Αυστραλία να διατηρήσει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα τους αριθμούς των προσβληθέντων και των θανόντων από την πανδημία, καθώς ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού ανέρχεται σε μόλις πάνω από 29.600, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την COVID-19 σε 910.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ