Αυστηρότερα τα μέτρα από σήμερα για τον κορονοϊό - Οδηγίες για όσους νοσούν

Αυστηρότερα τα μέτρα από σήμερα για τον κορονοϊό - Οδηγίες για όσους νοσούν

Ξεκίνησε από σήμερα η εντατικοποίηση και αυστηριοποίηση των ελέγχων, για την τήρηση των μέτρων περιορισμού της μετακίνησης, όπως είχε προαναγγείλει χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, ενώ σε εφαρμογή τίθεται και νέες οδηγίες για τις κατ' εξαίρεση μετακινήσεις και όσους νοσούν στο σπίτι.

Αναλυτικότερα, για όσους νοσούν στο σπίτι οι οδηγίες που δίδονται είναι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα «να μένουν σε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο που θα χρησιμοποιείται μόνο από αυτούς. Η φροντίδα αυτού που έχει συμπτώματα θα πρέπει να γίνεται μόνο από ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου».

Ο ασθενής πρέπει επίσης να περιορίσει τις μετακινήσεις στο σπίτι και αν υπάρχει μάσκα να τη φοράει αυτός που φροντίζει εκείνον που νοσεί, ενώ αν δεν υπάρχει θα μπορεί να χρησιμοποιεί ένα μαντήλι που θα αφαιρείται και θα πλένετε σε υψηλή θερμοκρασία.

Σημαντικό είναι το πλύσιμο των χεριών μετά από κάθε επαφή με τον ασθενή,  αλλά και πριν και μετά από όλο τον κύκλο εργασιών στο σπίτι. Από το μαγείρεμα, τη χρήση τουαλέτας το πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων.

Να χρησιμοποιούνται χειροπετσέτες μιας χρήσης μετά το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι. Εάν δεν είναι εφικτό, μια υφασμάτινη πετσέτα η οποία θα αντικαθίσταται όταν χρησιμοποιηθεί. Όσον αφορά την απολύμανση των επιφανειών η οποία μπορεί να γίνεται με διάλυμα που περιέχει 4 κουταλάκια του τσαγιού χλωρίνη σε ένα λίτρο νερό. 

Προσοχή στις επαφές με μολυσμένα αντικείμενα του αρρώστου όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, σεντόνια, τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά.

Τα λερωμένα ρούχα, οι πετσέτες, τα κλινοσκεπάσματα είναι καλό να τοποθετούνται σε ξεχωριστό σάκο για τα άπλυτα, με προσοχή ώστε να αποφεύγεται η επαφή με το δέρμα και τα ρούχα μας. Από εκεί και μετά, θα τοποθετούνται στο πλυντήριο με κοινό οικιακό απορρυπαντικό σε υψηλή θερμοκρασία 60 έως 90 βαθμούς Κελσίου και καλό στέγνωμα.

Όλα τα μέλη της οικογένειας θεωρούνται στενές επαφές και πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα και να παρακολουθούν την υγεία τους, χωρίς να φεύγουν από το σπίτι για 14 μέρες από την μέρα που το πρώτο άτομο στο σπίτι εμφάνισε συμπτώματα.

Κατ' εξαίρεση μετακινήσεις

Όσοι φροντίζουν αδέσποτα ζώα εκτός του δήμου μόνιμης κατοικίας τους θα πρέπει να απευθυνθούν σε φιλοζωικές οργανώσεις ή και μεμονωμένα άτομα μονίμους κατοίκους του δήμου που βρίσκονται τα ζώα για να αναλάβουν εκείνοι τη σίτιση τους μέχρι την άρση περιορισμού της κυκλοφορίας.

Για όσους φροντίζουν αδέσποτα στην περιοχή τους η ΓΓΠΠ έχει έρθει σε επικοινωνία με την ΚΕΔΕ και ήδη υπάρχει μέσω της ιστοσελίδας της ΚΕΔΕ η δυνατότητα έκδοσης βεβαίωσης μετακίνησης κατά το πρότυπο της βεβαίωσης εργοδότη τύπου Α για όσους έχουν αναλάβει τη σίτιση αδέσποτων ζώων.

Υπεύθυνο γραφείο για την πιστοποίηση της θα είναι το αρμόδιο για την διαχείριση των σχετικών θεμάτων του κάθε δήμου. Για την έκδοση της βεβαίωσης απαιτείται αναφορά του σημείου που βρίσκονται τα ζώα, οι ημέρες και η ώρα ταΐσματος, η διάρκεια του οποίου δεν πρέπει να ξεπερνά τις 3 ώρες. Διευκρίνισε επίσης ότι η βεβαίωση Β1 περί επισκέψεως σε γιατρό ισχύει και για την επίσκεψη σε κτηνίατρο.

Επαναπατρισθέντες από Ισπανία

Σχετικά με τους επαναπατρισθέντες συμπολίτες μας από την Ισπανία όπως ανέφερε ο υφυπουργός οι 21 που βρέθηκαν θετικοί προέρχονταν από 16 διαφορετικούς προορισμούς σε όλη τη χώρα, από τους οποίους 7 προορισμοί δεν έχουν καταγράψει κανένα κρούσμα, ενώ οι υπόλοιποι 242 βρέθηκαν αρνητικοί και και ενημερώθηκαν ότι μπορούσαν να αποχωρήσουν από το ξενοδοχείο, συνοδευόμενα από ένα άτομο από το οικείο περιβάλλον τους και αφού προηγουμένως επικαιροποίησαν τη δήλωση που αναφέρει τον τόπο που θα παραμείνουν κατά τις επόμενες 12 ημέρες απομόνωση τους, τόπος που θα ελεγχθεί και από τις αρμόδιες αρχές.

Στο ξενοδοχείο θα παραμείνουν μέχρι τη λήξη της καραντίνας τους οι 20 από τους 21 που βρέθηκαν θετικοί και είναι συμπτωματικοί, ένας μεταφέρθηκε χθες στη Σωτηρία, καθώς και 22 ακόμα άτομα που δεν νοσούν, επέλεξαν όμως να παραμείνουν στο ξενοδοχείο, προκειμένου να προστατεύσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.