Αύριο η τηλεδιάσκεψη Κορυφής της ΕΕ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Αύριο η τηλεδιάσκεψη Κορυφής της ΕΕ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιήσουν αύριο οι ηγέτες των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας. 

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για την διοργάνωση αυτής της εκ του μακρόθεν διάσκεψης.

«Η ισχύς εν τη ενώσει για να αντιμετωπίσουμε την Covid-19. Καλώ τους Ευρωπαίους εταίρους μας σε επείγουσα δράση για τον συντονισμό των υγειονομικών μέτρων, της ερευνητικής προσπάθειας και της οικονομικής απάντησής μας. Ας δράσουμε μαζί από τώρα», έγραψε στο Twitter ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

Ο Μακρόν δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι το απόγευμα θα ανακοινώσει «πρωτοβουλίες» για «μεγαλύτερο ευρωπαϊκό και διεθνή συντονισμό» προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κρίση που έχει προκληθεί από την επιδημία του κορονοϊού. «Επιθυμώ να έχουμε περισσότερο ευρωπαϊκό και διεθνή συντονισμό. Και θα ανακοινώσω σχετικές πρωτοβουλίες ήδη από σήμερα το απόγευμα», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ισπανίας έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού, το οποίο σύμφωνα με σημερινή δήλωση του Ισπανού πρωθυπουργού θα αρχίσει να εφαρμόζεται «το συντομότερο δυνατό».

Χωρίς να προβεί σε γνωστοποίηση περαιτέρω πληροφοριών επί του σχεδίου αυτού ο Σάντσεθ δήλωσε πως η κυβέρνηση εργάζεται εδώ και δύο εβδομάδες για την εκπόνηση του σχεδίου και πλέον είναι έτοιμη να το εφαρμόσει, σε συνεργασία με τα συνδικάτα και τις επιχειρήσεις.

Εξάλλου οι ισπανικές αρχές έκλεισαν σχολεία στην πόλη Λαμπαστίδα, κοντά στη Βιτόρια, στη Χώρα των Βάσκων, καθώς στην περιοχή εντοπίσθηκαν 150 κρούσματα του κορονοϊού.

Το ισπανικό υπουργείο Υγείας ανέφερε 999 κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, τα περισσότερα σε δύο περιοχές, η μία γύρω από τη Μαδρίτη και η άλλη γύρω από τη Βιτόρια, στη βόρεια Ισπανία.

Στο μεταξύ, στη Βαρσοβία, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ανακοίνωσε σήμερα πως η χώρα του αποφάσισε να επιβάλει υγειονομικούς ελέγχους στα σύνορά της με τη Γερμανία και την Τσεχία ώστε να αποφύγει περαιτέρω επέκταση του κορονοϊού.

Εξάλλου ο Μοραβιέτσκι δήλωσε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για τον οποιονδήποτε αντίκτυπο μπορεί να έχει η επιδημία στις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Μάιο.

«Το ζήτημα είναι πρόωρο», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Η Πολωνία έχει αναφέρει μέχρι τώρα 16 κρούσματα του κορονoϊού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP