Αττική Οδός: Σε Τροχαία και Πολιτική Προστασία οι ευθύνες για τον εγκλωβισμό των οδηγών

Αττική Οδός: Σε Τροχαία και Πολιτική Προστασία οι ευθύνες για τον εγκλωβισμό των οδηγών

Σε Τροχαία και Πολιτική Προστασία επιρρίπτει τις ευθύνες για τον εγκλωβισμό των οδηγών κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Ελπίδα» η Αττική Οδός. Ζητούσαμε απαγόρευση των φορτηγών από την Κυριακή, αλλά η Τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία στις 14.00 το μεσημέρι της Δευτέρας, αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Η Αττική Οδός σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι δια των εκπροσώπων της που παρέστησαν στις συντονιστικές συσκέψεις της 21ης και 23ης Ιανουαρίου των αρμόδιων φορέων υπό τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, «έθεσε εξαρχής ρητώς αιτήματα προληπτικής απαγόρευσης των φορτηγών – βαρέων οχημάτων από το βράδυ της Κυριακής 23 Ιανουαρίου».

Προσθέτει μάλιστα, πως επισημάνθηκε «με ιδιαίτερη έμφαση ότι παρά την ετοιμότητα της εταιρείας με 35 εκχιονιστικά οχήματα σε 70 χιλιόμετρα, η αυξημένη κυκλοφορία οχημάτων σε συνδυασμό με τα αναμενόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα», θα μπορούσε να δημιουργήσει κινδύνους τόσο για την ασφάλεια των οδηγών όσο και για την ομαλή λειτουργία του αυτοκινητόδρομου.

Για το ποιος απαγορεύει την κυκλοφορία

 

Ως προς το ποιος έχει την εξουσία για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, η διαχειρίστρια εταιρεία τονίζει πως «όπως και κάθε λειτουργός ή παραχωρησιούχος [δεν νομιμοποιείται], δεν έχει την εξουσία, σύμφωνα με την εφαρμοστέα νομοθεσία, απόφασης ή εντολής για τον περιορισμό ή την απαγόρευση της κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο που λειτουργεί» και προσθέτει:

«Εν προκειμένω αρμόδιος φορέας για τη διακοπή λειτουργίας του αυτοκινητοδρόμου της Αττικής Οδού είναι η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, στη δικαιοδοσία της οποίας υπάγεται το τμήμα Τροχαίας Αττικής Οδού».

Η Τροχαία επέβαλε την απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών στην Αττική Οδό με σχετική απόφαση στις 14.00 το μεσημέρι της Δευτέρα υπογραμμίζει η εταιρεία.

Τι έγινε με τη «Μήδεια»

 

Τέλος, σχετικά με τις αναφορές του Tύπου σε συγκρίσεις με τη «Μήδεια» που αναπαράγονται, αναφέρει ότι η εν λόγω κακοκαιρία τον Φεβρουάριο του 2021 αντιμετωπίστηκε με το ίδιο επιχειρησιακό σχέδιο, «αλλά εν μέσω lockdown και άρα με ελάχιστη κυκλοφορία».

Παράλληλα διευκρινίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «η τότε ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Ν. Χαρδαλιάς είχαν δώσει οι ίδιοι εντολή για την απαγόρευση κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων από την προηγούμενη ημέρα ανταποκρινόμενοι πλήρως σε αντίστοιχο αίτημα της Αττικής Οδού».

«Αλλά ακόμη και στο παρελθόν, στα 20 και πλέον χρόνια λειτουργίας της, η Αττική Οδός ουδέποτε κατέστη απροσπέλαστη, καθώς σε όλα τα αντίστοιχα περιστατικά η Τροχαία λάμβανε τα κατάλληλα μέτρα πριν την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων», καταλήγει η ανακοίνωση.