Αττική: Εξάρθρωση συμμορίας που διέπραττε ληστείες και κλοπές σε σπίτια ηλικιωμένων

Αττική: Εξάρθρωση συμμορίας που διέπραττε ληστείες και κλοπές σε σπίτια ηλικιωμένων

Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής, συμμορία που διέπραττε συστηματικά ληστείες και διακεκριμένες κλοπές από οικίες ηλικιωμένων ατόμων, στα Μεσόγεια Αττικής.

Ειδικότερα, συνελήφθησαν, στις περιοχές της Παιανίας, του Ζεφυρίου και των Αχαρνών, έπειτα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, τρία άτομα, ηλικίας 33, 19 και 20 ετών, ως μέλη της εκληματικής οργάνωσης. Παράλληλα, συγκατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση είναι και άλλα δύο άτομα που έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται.

Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν συστήσει συμμορία. Ως προς τον τρόπο δράσης τους, απογευματινές και βραδινές ώρες, με το «επιχειρησιακό» όχημά τους, μεγάλης ιπποδύναμης, ξεκινούσαν από το Ζεφύρι και το Μενίδι, με στόχο κυρίως οικισμούς στο Κορωπί Αττικής. Στη συγκεκριμένη περιοχή αναζητούσαν οικίες όπου διαμένουν ηλικιωμένα άτομα.

Μόλις εντόπιζαν την προς διάρρηξη οικία, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, με χειρουργικές μάσκες, κουκούλες και φορώντας γάντια στα χέρια, παραβίαζαν σημεία εισόδων των οικιών, με τη χρήση διαρρηκτικών εργαλείων και εισέβαλαν σε αυτές. Στις περιπτώσεις των ληστειών, συμπεριφέρονταν, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, με ιδιαίτερη σκληρότητα σε ηλικιωμένους, τους οποίους ακινητοποιούσαν είτε με χρήση σωματικής βίας είτε απειλώντας τους με μαχαίρια. Ένας από τους δράστες τους επιτηρούσε, ενώ οι υπόλοιποι ερευνούσαν τους χώρους και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα, χρυσαφικά και άλλα αντικείμενα αξίας.

Σημειώνεται, επίσης, ότι στις κλοπές που διέπρατταν, προσποιούντο τους αστυνομικούς, προκειμένου να μπουν σε σπίτι ηλικιωμένων.

Κατά τη διαφυγή τους οι δράστες έκρυβαν τα κινητά τηλέφωνα των θυμάτων ή έκοβαν την καλωδίωση της σταθερής τηλεφωνικής τους σύνδεσης, για να αποτρέψουν την επικοινωνία με την Αστυνομία. Όσον αφορά τις μεταξύ τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις καταχωρημένες σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών.

Από τις αστυνομικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες τους, βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος συσκευών κινητής τηλεφωνίας, πακέτα τηλεφωνικών συνδέσεων, κοσμήματα, ρολόγια, κατάλληλα τροποποιημένο διαρρηκτικό εργαλείο, πλήρως λειτουργικό σύστημα καταγραφής βιντεοληπτικού υλικού με εξωτερικές κάμερες ασφαλείας και το χρηματικό ποσό των 385 ευρώ.

Από την προανακριτική έρευνα εξιχνιάστηκαν 6 ληστείες και 3 περιπτώσεις κλοπών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για την εγκληματική δράση της συμμορίας.