Αθωώθηκαν οι Θ. Λιακουνάκος και άλλοι 16 για την υπόθεση των εξοπλιστικών «Sonak»

Αθωώθηκαν οι Θ. Λιακουνάκος και άλλοι 16 για την υπόθεση των εξοπλιστικών «Sonak»

Ομόφωνα αθώοι από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων κηρύχθηκαν σε δεύτερο βαθμό οι 17 κατηγορούμενοι στην υπόθεση της σύμβασης για τα μέσα ηλεκτρονικού πολέμου των Ενόπλων Δυνάμεων της εταιρείας «Sonak», η οποία είχε υπογραφεί πριν από 18 έτη, ανατρέποντας έτσι την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το dikastiko.gr ανάμεσα στους δεκαεπτά αθωωθέντες της υπόθεσης είναι και ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος και ο Ηλίας Αρκουμανέας, πρώην ιδιοκτήτης και υψηλόβαθμο στέλεχος της Sonak αντίστοιχα, οι πρώην γενικοί γραμματείς Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ Γιώργος Κολλίρης και Ευάγγελος Βασιλάκος, ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας, καθώς και μέλη των αρμόδιων επιτροπών, πρώην αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως Έδρας Ουρανίας Στέκα η οποία ζήτησε την αθώωση των κατηγορουμένων, κρίνοντας ότι δεν προέκυψε η διάπραξη της αποδιδόμενης κατηγορίας περί απιστίας όσων χειρίστηκαν στην επίμαχη σύμβαση. 

Για την ίδια υπόθεση το 2018 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, παρά την αθωωτική εισαγγελική πρόταση, είχε καταδικάσει τους 17 κατηγορούμενους επιβάλλοντας ποινές 10 και 16 ετών ενώ είχε ορίσει ποσό αποζημίωσης του Δημοσίου 49,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η δικογραφία για την υπόθεση αφορά στην προμήθεια από το υπουργείο Άμυνας 18 παρεμβολέων και 11 κέντρων ακρόασης στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηλεκτρονικός Πόλεμος», που φέρεται να κόστισε περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ.