Ασία: Ο κίνδυνος του εφησυχασμού

Ασία: Ο κίνδυνος του εφησυχασμού

Οι ασιατικές χώρες υπερηφανεύονταν για τον γρήγορο και αποτελεσματικό περιορισμό των αρχικών εξάρσεων του κορονοϊού μετά την εμφάνισή του στην κεντρική Κίνα στα τέλη του προηγούμενου έτους, αλλά οι αναζωπυρώσεις αυτόν τον μήνα αποκαλύπτουν τον κίνδυνο του εφησυχασμού.

Όπως σημειώνει το Reuters σε ανάλυσή του, η ιδέα ότι η περιοχή της Ασίας είχε ξεπεράσει τα χειρότερα αποτελεί παρελθόν, με την Αυστραλία και την Ινδία να καταγράφουν νούμερα ρεκόρ νέων κρουσμάτων σήμερα, το Βιετνάμ να τρέμει μπροστά σε ένα νέο κύμα και τη Βόρεια Κορέα να απευθύνει έκκληση για αυξημένη επαγρύπνηση.

Η Αυστραλία κατέγραψε τουλάχιστον 13 θανάτους και πάνω από 700 νέα κρούσματα μέσα σε μία μέρα, κυρίως στις πιο πυκνοκατοικημένες πολιτείες της Βικτόρια και της Νέας Νότιας Ουαλίας, και οι αρχές εξετάζουν νέα μέτρα για να σταματήσουν την εξάπλωση, προσπαθώντας να ισορροπήσουν την προστασία της δημόσιας υγείας με τη ζημιά στην οικονομία, που παρουσιάζει ήδη την πρώτη της ύφεση εδώ και 30 χρόνια.

Το Βιετνάμ, που παρέμενε χωρίς κρούσματα για μήνες, έλαβε μια πολύ δυσάρεστη υπενθύμιση της ανάγκης για επαγρύπνηση όταν η αναζωπύρωση εξαπλώθηκε σε έξι πόλεις και επαρχίες μέσα σε έξι μέρες.

Αυτή τη στιγμή πάνω από 81.000 άτομα βρίσκονται σε καραντίνα ενώ οι αρχές ετοιμάζονται να κάνουν τεστ σε 21.000 άτομα που επέστρεψαν από την πόλη Ντα Ναν.

Η Ινδία κατέγραψε πάνω από 52.000 νέα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες, σημειώνοντας ημερήσιο ρεκόρ και ανεβάζοντας τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί σε 1,6 εκατομμύρια.

Η Κίνα παρουσιάζει επίσης αύξηση των κρουσμάτων, ενώ και η απομονωμένη Βόρεια Κορέα σήμανε συναγερμό όταν ένας νεαρός άντρας που είχε αυτομολήσει ξαναμπήκε κρυφά στη χώρα αυτόν τον μήνα.