«Ασφαλές καταφύγιο» τα ελληνικά ομόλογα - Στο 0,55% το 10ετές

«Ασφαλές καταφύγιο» τα ελληνικά ομόλογα - Στο 0,55% το 10ετές

Χωρίς φρένα συνεχίζεται η πτώση της απόδοσης των ελληνικών 10ετών ομολόγων, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στο 0,55% στις συναλλαγές της Τρίτης, καταγράφοντας νέο ιστορικό χαμηλό. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι τα ελληνικά ομόλογα ακολουθούν την τάση και ωφελούνται από τις εισροές που φέρνουν οι ανησυχίες για τα νέα lockdown σε Ευρώπη και ΗΠΑ, λειτουργώντας ουσιαστικά ως «ασφαλή καταφύγια».

Είναι μία εξέλιξη που μάλλον θα πρέπει να αρχίσουμε να συνηθίζουμε καθώς αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των ειδικών της αγοράς, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς αναμένεται να υποχωρήσει έως το απίστευτο επίπεδο του 0,2% στο τέλος του 2021.

Η Capital Economics έχει προβλέπει τη συρρίκνωση του spread με το γερμανικό bund στις 70 μονάδες βάσης από περίπου 117 μονάδες βάσης σήμερα σε ορίζοντα έτους, ενώ όπως αποκάλυψε το liberal.gr, η JPMorgan αναφέρεται στους ελληνικούς τίτλους στην επίσημη έκθεσή της για το 2021, ως παράδειγμα του που μπορεί ένας επενδυτής να βρει σήμερα θετικές αποδόσεις και να ξεφύγει από την επικίνδυνη παγίδα των αρνητικών επιτοκίων.

Σήμερα, η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου υποχωρεί και πάλι κοντά στο 0%, ενώ του 15ετούς σημειώνει πτώση στο 0,82%... ισοφαρίζοντας το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό του, του 20ετούς στο 0,91% και του 25ετούς στο 1,02%.

Την ίδια ώρα, οι μεγάλες ανησυχίες για την έξαρση της πανδημίας στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης οδηγεί σε μεγάλη πτώση και τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων με το 10ετές στο -0,62%, ενώ η απόδοση του 10ετούς της Ιταλίας βρίσκεται στο 0,49%.