Αρραγές το μέτωπο Κύπρου - Ελλάδας, τόνισαν οι ΥΠΕΞ Δένδιας - Χριστοδουλίδης

Αρραγές το μέτωπο Κύπρου - Ελλάδας, τόνισαν οι ΥΠΕΞ Δένδιας - Χριστοδουλίδης

Τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο εξέτασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκος Δένδιας, στη Λευκωσία, επιβεβαιώνοντας το αρραγές μέτωπο των δύο χωρών ενόψει και της αυριανής Συνόδου Κορυφής, με το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην περιοχή στην ατζέντα. 

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε στις δηλώσεις του πως «συζητήσαμε όλες τις εξελίξεις, αξιολογήσαμε τα αποτελέσματα του πρόσφατου Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ανταλλάξαμε απόψεις για τα επόμενα βήματα». Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως «η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει την Κύπρο σταθερά ως προς το αίτημά της» να υπάρξουν κυρώσεις «στις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας».

«Το έχω πει και θα το επαναλάβω, η επαφή και ο συντονισμός γίνεται μεταξύ ημών και των συνεργατών μας σε καθημερινή βάση. Ειδικότερα λόγω των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όπως προκύπτουν από την αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας, ο συντονισμός και η ανταλλαγή απόψεων είναι καθημερινή», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης. 

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε «λεπτομερώς» τον Κύπριο ομόλογό του «και για την κατάσταση πραγμάτων σε σχέση με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας που πραγματικά ευελπιστούμε όταν ξεκινήσουν να είναι παραγωγικές και να οδηγήσουν σε ουσιαστικές εξελίξεις, όπως επίσης για τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα».

Ο κ. Χριστοδουλίδης, «παρά τις αρνητικές εξελίξεις στην περιοχή λόγω της συμπεριφοράς και της προσέγγισης της Τουρκίας», επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι «στη διπλωματία δεν χωράνε αδιέξοδα». «Ο διάλογος, νοουμένου ότι υπάρχει πραγματική θέληση και βούληση από όλους -και μακριά από τη διπλωματία των κανονιοφόρων- μπορεί να φέρει αποτελέσματα, και πραγματικά ευελπιστούμε να επικρατήσουν σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου τέτοιες συνθήκες που να επιτρέπουν τον διάλογο και την επίλυση των όποιων διαφορών μέσω αυτού», συνέχισε.

«Μιλώντας για την ΕΕ και τις εξελίξεις, ως δύο κράτη-μέλη που πιστεύουμε πραγματικά στο μέλλον μιας ισχυρής Ευρώπης, θεωρούμε ότι οι εξελίξεις στην περιοχή θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων αφού όπως κατ’ επανάληψη έχουμε πει, οι 27 έχουμε συμφωνήσει η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζει το πλήρες φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων», συμπλήρωσε ο κύπριος ΥΠΕΞ.

«Όλα αυτά», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, «θα συζητηθούν αύριο το βράδυ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί σε λίγο με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ενόψει και της αυριανής συζήτησης, υπάρχει πλήρης συντονισμός επί των επιδιωκόμενων στόχων, ανάμεσα στην Αθήνα και τη Λευκωσία».

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ τόνισε πως «η δική μας προσέγγιση, όπως κατ’ επανάληψη έχουμε δηλώσει, και όχι μόνο σε σχέση με την Τουρκία αλλά όλα τα κράτη για τα οποία καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις, πρέπει να είναι διττή: Μια πολιτική "καρότου και μαστιγίου", όπου δύναται να υπάρξει συνεργασία εκεί που πραγματικά υπάρχει υποδομή και βούληση, αλλά και ουσιαστική αντίδραση εκεί που παραβιάζονται βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ. Και ως ΕΕ οφείλουμε να είμαστε συνεπείς, αποφασιστικοί, αξιόπιστοι τηρώντας ίσα μέτρα και σταθμά», ανέφερε.  

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης για το Κυπριακό και ο Νίκος Χριστδουλίδης επανέλαβε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά αμέσως μετά την εκλογική διαδικασία στις κατεχόμενες περιοχές. 

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει την Κύπρο

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, είπε πως «η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει την Κύπρο σταθερά ως προς το αίτημά της να υπάρξουν νέες καταχωρήσεις προσώπων και οντοτήτων αυτών, που εμπλέκονται στις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ στον ευρωπαϊκό κατάλογο κυρώσεων». 

Αυτό άλλωστε είναι το συμπεφωνημένο ευρωπαϊκό πλαίσιο, πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως «παράλληλα παραμένει αναγκαία η διατήρηση ανοικτής προοπτικής επιβολής οικονομικών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας στην περίπτωση που η τουρκική παραβατικότητα συνεχιστεί». 

«Η Ελλάδα έχει ζητήσει ένα κατάλογο μέτρων, ώστε να γνωρίζει η Τουρκία ότι εφόσον συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες θα υπάρξουν επιπτώσεις», ανέφερε ο κ. Δένδιας.  «Επιθυμία μας βεβαίως», υπογράμμισε, «παραμένει αυτά τα μέτρα να μην χρειαστεί να επιβληθούν».