ΓΔ: 896,78 -13,43 (-1,48 %)

Τζίρος: 126,74 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2014η
Παρασκευή, 7 Μαΐου 2021

ΓΔ: 896,78 -13,43 (-1,48 %)

Τζίρος: 126,74 εκατ. €   RT

Αρμενία: Στις 20 Ιουνίου οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές

Αρμενία: Στις 20 Ιουνίου οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν ανακοίνωσε σήμερα ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές που αναμένεται να θέσουν τέρμα στη σοβαρή πολιτική κρίση την οποία διέρχεται η χώρα του Καυκάσου θα διεξαχθούν στις 20 Ιουνίου.

Ο Πασινιάν ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook πως «ο καλύτερος τρόπος εξόδου» από την κρίση είναι η διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών αφού αντιστάθηκε στις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί μετά τη στρατιωτική ήττα από το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το φθινόπωρο του 2020.

Η ημερομηνία αποφασίστηκε έπειτα από συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο της χώρας, Αρμέν Σαρκισιάν και τους ηγέτες δύο σημαντικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, διευκρίνισε ο Πασινιάν.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός κατηγορείται από την αντιπολίτευση για προδοσία αφότου αποδέχθηκε τον Νοέμβριο μια συμφωνία ειρήνης που πρότεινε η Μόσχα, επικυρώνοντας μια ταπεινωτική ήττα απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν στην αυτόνομη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Πασινιάν, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία το 2018 χάρη σε μια λαϊκή εξέγερση κατά της διαφθοράς των μετασοβιετικών ελίτ, αντιστάθηκε στις πιέσεις όμως η απόφασή του να αποπέμψει υψηλόβαθμους στρατιωτικούς στα τέλη Φεβρουαρίου, κατηγορώντας τους ότι ήθελαν να υποθάλψουν ένα πραξικόπημα, οδήγησε σε διαδηλώσεις.

Ορισμένοι διαδηλωτές κατασκήνωσαν μάλιστα για ένα διάστημα μπροστά από το Κοινοβούλιο, δηλώνοντας ότι δεν επρόκειτο να φύγουν έως την αποχώρηση του πρωθυπουργού.

Ο τελευταίος αρνήθηκε επίσης σήμερα να υποχωρήσει σε μια δικαστική απόφαση που του επέβαλλε να επαναφέρει τον αρχηγό του επιτελείου στρατού.

Hayk Baghdasaryan/PHOTOLURE via AP

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ