7ος χρόνος, ημέρα 2096η
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

Αρκουμανέας: Τρομακτική η μετάλλαξη Δέλτα - Δεν αποκλείονται νέα μέτρα στα νησιά

Αρκουμανέας: Τρομακτική η μετάλλαξη Δέλτα - Δεν αποκλείονται νέα μέτρα στα νησιά

Στον τρομακτικό ρυθμό της μετάλλαξης Δέλτα, που «σύμφωνα με τα καινούργια στοιχεία ανεβαίνει γοργά, 10 μονάδες περίπου την εβδομάδα», αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρμουμανέας, ο οποίος δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα σε νησιά, εφόσον χρειαστεί.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ o πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε ότι  η μετάλλαξη Δέλτα είναι η κυρίαρχη στα καινούργια κρούσματα στη χώρα μας. «Είχαμε ανακοινώσει το 60 – 61% των καινούργιων στελεχών προ ημερών. Σύμφωνα με τα καινούργια στοιχεία ανεβαίνει γοργά, 10 μονάδες περίπου την εβδομάδα. Θα φτάσει γρήγορα το 70% πλέον το παρατηρούμε και στα νησιά, ειδικά στα νησιά που έχουν αύξηση κρουσμάτων», σημείωσε για να επισημάνει ταυτόχρονα ότι αν χρειαστεί θα υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα.

Ανέφερε τα σημερινά κρούσματα αναμένεται να κινηθούν στα επίπεδα των τελευταίων ημερών και να φτάσουν κοντά στα 3.000. «Θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων και αυτή την εβδομάδα, και τις επόμενες, πρέπει να κοιτάμε όμως την ηλικία, κι αν καταλήγουν σε ΜΕΘ, διασωληνώνονται ή έχουμε και θανάτους» παρατήρησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. Αποσαφήνισε πάντως πως τις τελευταίες μέρες ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων έχει μειωθεί. Έπεσε, τόνισε, και το RT (δείκτης μετάδοσης) από το 1,38 στο 1,22.

Παράλληλα προειδοποίησε ότι «έχουμε πλέον μια πανδημία των ανεμβολίαστων και όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν σοβαρά», επικαλούμενος και το αμερικανικό CDC (Κέντρo Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), ενώ πρόσθεσε πως είναι κατά 99% ανεμβολίαστοι όσοι νοσηλεύονται και πάνε σε ΜΕΘ.

Ο Παναγιώτης Αρκουμανέας ανέφερε επίσης ότι αυτή την στιγμή έχει πέσει πολύ ο ηλικιακός μέσος όρος των κρουσμάτων και είναι τα 30 έτη, όταν στις αρχές της χρονιάς ήταν η ηλικία των 46. Δήλωσε επίσης ότι τα κρούσματα θα κινηθούν και σήμερα γύρω στα 3.000.

«Σήμερα θα περάσουμε τα 10 εκατ. εμβολιασμών, που είναι πολύ σημαντικό, συνεχίζουμε με ένα πολύ καλό ρυθμό πάνω από 75.000 εμβολιασμοί την ημέρα είναι λογικό και λόγω καλοκαιριού να υπάρχει μια μείωση υπάρχουν σκέψεις για επιπλέον δράσεις προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό των ανθρώπων που εμβολιάζονται καθημερινά.  Πρέπει να πείσουμε για την ασφάλεια των εμβολιασμών το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον μας. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει». 

Προανήγγειλε επιπλέον δράσεις για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, ενώ ξεκαθάρισε  επίσης ότι ο στόχος της ανόσιας δεν έχει καθοριστεί. «Είναι στο 70% αλλά μπορεί να φτάνει και 85%» είπε.