Αρχαία Ολυμπία: Εκκενώθηκαν 10 χωριά - Η φωτιά πλησιάζει το αρχαιολογικό μουσείο

Αρχαία Ολυμπία: Εκκενώθηκαν 10 χωριά - Η φωτιά πλησιάζει το αρχαιολογικό μουσείο

Ένα χιλιόμετρο από το αρχαιολογικό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας εξελίσσεται η φωτιά, με τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν «μάχη» για τον περιορισμό της. Συνολικά 10 οικισμοί εκκενώθηκαν: Αρχαία Ολυμπία, Λιναράς, Πελόπιο, Πλάτανο, Κοσκινά, Μάγειρα, Κλαδέο, Καυκωνία και Χελιδόνι και Λαντζόι, ενώ λεωφορεία έσπευσαν να παραλάβουν κόσμο που δεν διέθετε μεταφορικό μέσο. Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Πληροφορίες για εγκλωβισμένους σε  Πουρνάρι και Ηράκλεια. Τουλάχιστον 20 σπίτι κάηκαν. Διακόπηκε η κυκλοφορία στην ΕΟ Τρίπολης 

Σύμφωνα με το ilialive, ο άνεμος άλλαξε φορά και η πυρκαγιά κατευθύνεται προς την Αρχαία Ολυμπία «απειλώντας» το αρχαιολογικό μουσείο. Οι πυροσβέστες καταβάλλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια να ανακοπεί το μέτωπο, προκειμένου να μην περάσει στον Κρόνιο Λόφο, ενώ όπως αναφέρει το patrisnews, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει κλοιό γύρω από την Ολυμπία αποτελούνται από πάνω από 100 πυροσβέστες, 40 οχήματα και από πλήθος οχημάτων πολιτικής προστασίας δήμων από όλες τις περιοχές της Ηλείας.

Ακόμα τουλάχιστον 20 σπίτια σε Πελόπιο, Πλάτανο και Καυκανιά και περιουσίες έχουν παραδοθεί στις φλόγες,

Όπως μεταδίδει το IONIAN TV, πυροσβέστες με όχημα βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην περιοχή Τρανή Λάκκα, ενώ κάτοικοι δεν έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους σε Πουρνάρι και στη διασταύρωση Ηράκλειας. Παρομοίως και το Ilialive.gr σημειώνει ότι υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένους στο Πουρνάρι καθώς και για 3 άτομα στη διασταύρωση Ηράκλειας όπως και στην περιοχή Τρανή Λάκα όπου έχουν εγκλωβιστεί πυροσβέστες με ένα όχημα.

Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει και στην περιοχή Μιράκα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, που βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο από το πύρινο μέτωπο στην Ηράκλεια κοντά στα τούνελ της περιμετρικής Ολυμπίας.

Επίσης, ένα σπίτι έχει τυλιχτεί στις φλόγες στον Πλάτανο, στην περιοχή Προφήτης Ηλίας και σε παρακείμενη οικία κατοικούσε ένας ηλικιωμένος, ο οποίος ακόμα δεν είχε εγκαταλείψει το σπίτι του με αποτέλεσμα να προκαλέσει την άμεση κινητοποίηση των ανδρών την Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να τον απομακρύνουν από την περιοχή.

Λίγο πριν τις 9 το βράδυ ολοκληρώθηκε και η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, υπό την προεδρία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με αφορμή το πύρινο μέτωπο στην περιοχή, στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας κ.ά.

Όσον αφορά το πύρινο μέτωπο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να προσπαθούν να κρατήσουν την φωτιά μακριά από την Αρχαία Ολυμπία, ενώ παράλληλα μηχανήματα έργου, ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες.

Επίσης, έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα πυρόσβεσης της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, το οποίο ρίχνει προληπτικά νερό στην περιοχή. Στο μεταξύ, αναμένεται να ενισχυθούν κι άλλο οι δυνάμεις πυρόσβεσης, με πυροσβέστες που έρχονται από άλλες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με το ilialive, ο άνεμος άλλαξε φορά και η πυρκαγιά κατευθύνεται προς την Αρχαία Ολυμπία «απειλώντας» το αρχαιολογικό μουσείο. Οι πυροσβέστες καταβάλλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια να ανακοπεί το μέτωπο, προκειμένου να μην περάσει στον Κρόνιο Λόφο, ενώ όπως αναφέρει το patrisnews, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει κλοιό γύρω από την Ολυμπία αποτελούνται από πάνω από 100 πυροσβέστες, 40 οχήματα και από πλήθος οχημάτων πολιτικής προστασίας δήμων από όλες τις περιοχές της Ηλείας.

Επίσης, όπως αναφέρει υπήρξε εντολή για προληπτική εκκένωση του οικισμού της Λιναριάς, ενώ νωρίτερα με μήνυμά του το «112» καλούσε τους κατοίκους της Αρχαίας Ολυμπίας να εγκαταλείψουν την πόλη.

Σύμφωνα με το patrisnews.gr υπάρχουν εγκλωβισμένα άτομα στο Οινοποιείο Ολύμπια Γη στο Κοσκινά Αρχαίας Ολυμπίας από τη φωτιά και οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλοιό προστασίας γύρω από την Αρχαία Ολυμπία, ενώ το ilialive.gr μεταδίδει ότι υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένο άτομο ΑΜΕΑ μαζί με τον γιο του στο χωριό του Πελοπίου.

Τουλάχιστον δυο σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες σύμφωνα με πληροφορίες, στην Καυκωνία, με τους κατοίκους να προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους.

«Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα επιχειρούν σε απόσταση μόλις δύο χιλιόμετρων από την Αρχαία Ολυμπία και μαζί με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσουν την φωτιά μακριά από την πόλη».  Με αυτά τα λόγια περιγράφει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Χάρης Σπηλιόπουλος, τα όσα διαδραματίζονται στην Αρχαία Ολυμπία, λόγω της φωτιάς.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει, «η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη σε όλο τον δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας και ένα άλλο μέτωπο της φωτιάς 'ανεβαίνει' προς τις κοινότητες». Επίσης, ο Χάρης Σπηλιόπουλος ανέφερε ότι «καταφέραμε να εκκενώσουμε άμεσα την Αρχαία Ολυμπία, όπως και τα ξενοδοχεία στα οποία διέμεναν τουρίστες».  

Σύμφωνα με πληροφορίες του Patrisnews λεωφορεία μεταβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Αρχαία Ολυμπία ,ώστε να παραλάβουν τους πολίτες που δεν διαθέτουν δικούς τους όχημα, ώστε να εκκενωθούν σε ασφαλή απόσταση.

Πρότερα, μήνυμα σε κατοίκους επτά χωριών:  Πελόπιο, Πλάτανο, Κοσκινά, Μάγειρα, Κλαδέο, Καυκωνία και Χελιδόνι να εκκενώσουν άμεσα την περιοχή, της Αρχαίας Ολυμπίας, έστειλε το «112».

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στο Πελόπιο, Πλάτανο, Κοσκινά, Μάγειρα και Κλαδέο, εκκενώστε τώρα προς Πύργο από Εθνική Οδό Τρίπολης-Ολυμπίας. Αν βρίσκεστε, στην Καυκωνιά ή Χελιδόνι, εκκενώστε τώρα προς Λάλα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Όπως αναφέρει το ilialive.gr υπήρξε εγκλωβισμένο άτομο ΑΜΕΑ μαζί με τον γιο του στο χωριό του Πελοπίου, το οποίο ωστόσο ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο απεγκλωβισμός τους, ενώ η  φωτιά απειλεί σπίτια και υπάρχουν πληροφορίες για σπίτια που έχουν ήδη καεί στο Πελόπιο, στο Πουρνάρι και στον Πλάτανο.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μεταβαίνει με ελικόπτερο στην περιοχή της Ηλείας προκειμένου να επιθεωρήσει την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς, ενώ σπεύδει και η υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό, μία νέα φωτιά εκδηλώθηκε στην Ηλεία και συγκεκριμένα στην περιοχή Μιράκα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, που βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο από το πύρινο μέτωπο που είναι σε εξέλιξη στην Ηράκλεια.

Στο σημείο επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 31 οχήματα και τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τέσσερα αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα. Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης. Πριν από λίγο έφτασε και το ρωσικό αεροσκάφος Beriev για να επιχειρήσει στο πύρινο μέτωπο της Ολυμπίας.

Στην περιοχή, που είναι ανατολικά της Αρχαίας Ολυμπίας, έχουν σπεύσει πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη φωτιά, ενώ μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, σχετικά με τη φωτιά στην Ηράκλεια, χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη την κατάσταση».

Στο μεταξύ, εντολή για την προληπτική εκκένωση και της κοινότητας Πουρνάρι, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, που βρίσκεται κοντά στην κοινότητα Ηράκλεια, η οποία εκκενώθηκε νωρίτερα, έδωσε η Πυροσβεστική, λόγω της φωτιάς που μαίνεται στην περιοχή, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις 

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας ανέφερε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από την Πυροσβεστική, «η φωτιά έχει δυναμική».

Ακόμα, σε εξέλιξη βρίσκεται δεύτερη φωτιά στην Ηλεία και συγκεκριμένα στην περιοχή Ηράκλεια, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ από την Πυροσβεστική δόθηκε εντολή για την προληπτική εκκένωση της ομώνυμης κοινότητας.

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα. Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συντρέχουν υδροφόρες της αυτοδιοίκησης.

Στην #πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Ηράκλεια του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, επιχειρούν 95 #πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 31 οχήματα, 2 Ε/Π και 4 Α/Φ. Συνδρομή από υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) August 4, 2021

Όσον αφορά στην φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα στην περιοχή Καυκανιές, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι, σύμφωνα πάντα με την Πυροσβεστική, «η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί».   

Διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Τρίπολης – Πύργου

Διακόπηκε, σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Τρίπολης - Πύργου από το 124ο χιλιόμετρο έως το 130ο χιλιόμετρο, λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Ηράκλειας του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.