Αποκλιμάκωση μετά τις 15 Φεβρουαρίου βλέπουν οι ειδικοί - «Στα ύψη» ακόμη η πανδημία

Αποκλιμάκωση μετά τις 15 Φεβρουαρίου βλέπουν οι ειδικοί - «Στα ύψη» ακόμη η πανδημία

«Στα ύψη παραμένουν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας» σημειώνει ο καθηγητής πνευμονολογίας, Ηρακλής Τσαγκάρης χαρακτηρίζοντας μάλιστα το γεγονός «αναμενόμενο» την ίδια ώρα που η εμβολιαστική μας κάλυψη είναι ελλιπής. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης, ο οποίος σημείωσε πως «Η πανδημία είναι εδώ» επισημαίνοντας ότι στα τεστ δεν αποτυπώνεται το σύνολο των λοιμώξεων στην κοινότητα.

Αποκλιμάκωση μετά τις 15 Φεβρουαρίου

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Η. Τσαγκάρης ανέφερε πως «Περιμένουμε αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών μετά τις 15 Φεβρουαρίου. Οι σκληροί δείκτες είναι όντως σε εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα. Χθες στο Βέλγιο, με τον ίδιο πληθυσμό, πέθαναν 28 άνθρωποι. Στην Ιταλία, με εξαπλάσιο πληθυσμό έχει μόνο διπλάσιο αριθμό διασωληνωμένων» και συμπλήρωσε πως «Αυτό συμβαίνει γιατί η έκταση της πανδημίας έχει ξεπεράσει κάποια όρια, οι επιδόσεις του συστήματος είναι γνωστές και γιατί η εμβολιαστική μας κάλυψη είναι ελλιπής. Ο συνδυασμός των πραγμάτων αποτυπώνεται στους σκληρούς δείκτες. Είναι εξαιρετικά αισιόδοξη πρόβλεψη ότι το σύστημα υγείας μας είναι καλύτερο από των υπολοίπων χωρών».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ δήλωσε ότι η εικόνα από τις αναλύσεις των λυμάτων που επιβλέπει ο ΕΟΔΥ δείχνουν ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μια σχετική μείωση του ιιού φορτίου. “Στην Αττική η μείωση ήταν της τάξης του -47%, ωστόσο το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με προηγούμενα κύματα της πανδημίας”. Όπως δήλωσε στα τεστ δεν αποτυπώνεται το σύνολο των λοιμώξεων γιατί πάρα πολλοί, όντας εμβολιασμένοι, περνάνε τη νόσο ασυμπτωματικά. 

«Βλέπουμε μια σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων. Σύμφωνα με τα τεστ, η θετικότητα είναι ακόμα σε υψηλό επίπεδο, σε ποσοστό 5,8%. Έχει μειωθεί σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, αλλά παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Η πανδημία είναι εδώ σε μεγάλη διασπορά», τόνισε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας.

Έκανε μάλιστα την πρόβλεψη ότι το επόμενο διάστημα, λόγω και των περιβαλλοντικών συνθηκών, θα αυξηθούν τα κρούσματα. «Δεν είναι η ώρα να χαλαρώσουμε. Το δίμηνο Φεβρουάριος – Μάρτιος είναι ένα διάστημα με έξαρση λοιμώξεων και να προκύψει ένα κύμα από τη διασπορά του ιού. Μετά την άνοιξη ενδέχεται η μεγάλη αποκλιμάκωση», ανέφερε ο κ. Θωμαϊδης.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαγκάρη η πίεση στο ΕΣΥ είναι τέτοια που σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μεταφέρουμε ένα μήνυμα εφυσηχασμού στην κοινωνία.