ΓΔ: 907,98 0,90 (0,10 %)

Τζίρος: 21,36 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2024η
Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021

ΓΔ: 907,98 0,90 (0,10 %)

Τζίρος: 21,36 εκατ. €   RT

Απόφαση σταθμός στην Ιαπωνία: Αντισυνταγματική η απαγόρευση των γάμων ομοφυλοφίλων

Απόφαση σταθμός στην Ιαπωνία: Αντισυνταγματική η απαγόρευση των γάμων ομοφυλοφίλων

Ένα ιαπωνικό δικαστήριο αποφάσισε την Τετάρτη ότι η απαγόρευση γάμου σε ζευγάρια του ίδιου φύλου είναι αντισυνταγματική, θέτοντας προηγούμενο στο μοναδικό κράτος της ομάδας των G7 το οποίο δεν αναγνωρίζει πλήρως τα δικαιώματα αυτά.

Η απόφαση ενός περιφερειακού δικαστηρίου, το πρώτου στην Ιαπωνία σχετικά με τη νομιμότητα των γάμων του ιδίου φύλου, είναι μια σημαντική συμβολική νίκη σε μια χώρα όπου το σύνταγμα εξακολουθεί να ορίζει ότι ο γάμος βασίζεται στην "αμοιβαία συναίνεση και των δύο φύλων".

Παρότι θα χρειαστεί ένας νέος νόμος για να νομιμοποιηθούν οι γάμοι ατόμων του ίδιου φύλου στην κοινωνικά συντηρητική Ιαπωνία - ακτιβιστές των ΛΟΑΤΚΙ, γιόρτασαν την απόφαση και δήλωσαν ότι είχε τη δυνατότητα να αλλάξει τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, τα ζευγάρια του ίδιου φύλου δεν επιτρέπεται να παντρευτούν, δεν μπορούν να κληρονομήσουν τα περιουσιακά στοιχεία του συντρόφου τους - όπως το σπίτι που μπορεί να έχουν από κοινού - και επίσης δεν έχουν γονικά δικαιώματα για τα παιδιά των συντρόφων τους.

Αν και τα πιστοποιητικά εταιρικής σχέσης που εκδίδονται από μεμονωμένους δήμους βοηθούν τα ζευγάρια του ίδιου φύλου να νοικιάσουν ένα μέρος μαζί και να έχουν δικαιώματα επίσκεψης στο νοσοκομείο, εξακολουθούν να μην τους παρέχουν τα ίδια πλήρη νομικά δικαιώματα που απολαμβάνουν τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.