«Ψευδή στοιχεία για τις κινήσεις του Yavuz δίνει η Άγκυρα»
Κυπριακά ΜΜΕ

«Ψευδή στοιχεία για τις κινήσεις του Yavuz δίνει η Άγκυρα»

Στο Οικόπεδο 8 και στο σημείο όπου βρισκόταν τις τελευταίες εβδομάδες παραμένει το Yavuz παρά τα δεδομένα που εκπέμπει, σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, τα οποία αναφέρουν  ότι η Άγκυρα μεταδίδει ψευδή δεδομένα για τις κινήσεις του τουρκικού γεωτρύπανου.

Συγκεκριμένα, το Yavuz φαινόταν πως τα τελευταία δύο 24ωρα μετακινήθηκε σε λιμάνι της Τουρκίας, ωστόσο σύμφωνα με την κυπριακή ιστοσελίδα Sigmalive.com και τον ΑΝΤ1 Κύπρου παραμένει στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το Yavuz παραμένει υπό την «προστασία» τουρκικής φρεγάτας, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 Κύπρου, ενώ κανονικά συνεχίζεται ο ανεφοδιασμός του διά θαλάσσης και από αέρος.

Όπως αναφέρει το Sigmalive.com, η παρουσία του Yavuz στην κυπριακή ΑΟΖ επιβεβαιώνεται έμμεσα και από δορυφορικούς χάρτες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο οι οποίοι δείχνουν το τουρκικό γεωτρύπανο στις 15 Φεβρουαρίου στο Οικόπεδο 8 της ΑΟΖ. Παράλληλα στον ίδιο δορυφορικό χάρτη διακρίνεται το Barbaros και τα υποστηρικτικά πλοία ερευνών Apollon Moon και Ertugul Bay στο Οικόπεδο 2.

Πιο κάτω ο χάρτης του marinetraffic δείχνει το Yavuz να βρίσκεται σε λιμάνι στην Κωνσταντινούπολη:

Σημειώνεται ότι το τουρκικό γεωτρύπανο βρέθηκε για πρώτη φορά στις 19 Ιανουαρίου, στο Οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας να κάνει λόγο για «έναρξη γεώτρησης από το Yavuz στα νότια της Κύπρου», επικαλούμενο τα δικαιώματα των Τ/Κ σε όλη τη θάλασσα που περιβάλλει την Κύπρο..