Από τα παρκέ στις business

Από τα παρκέ στις business
AP PHOTO

Οταν ο Τόνι Πάρκερ κρέμασε τα παπούτσια του σκέφτηκε τί ήθελε να κάνει. Κατέληξε πως αυτό που τον ενδιέφερε ήταν να δώσει κάτι στη Γαλλία. Αυτό ήταν το κίνητρό του για να γίνει επιχειρηματίας και να επενδύσει σε διάφορους τομείς. Αρχικά, μαζί με άλλους επενδυτές απέκτησε τη Βιλερμπάν, ομάδα μπάσκετ στη χώρα.

«Ημουν σίγουρος πως ήθελα να συνεχίσω στον κόσμο του αθλητισμού και έπρεπε να προετοιμαστώ κατάλληλα γιατί δεν πρόκειται να έπαιζα μπάσκετ σε όλη μου τη ζωή», ανέφερε. Ακολουθεί πάντοτε μια συμβουλή που του έδωσε ο Κόμπι Μπράιαντ: «να σκέφτεσαι πάντοτε την επόμενη φάση».

Ο Πάρκερ άρχισε με καντίνες στις Η.Π.Α. όπου ήθελε να δώσει στον κόσμο τις συνταγές που ετοίμαζε για τον ίδιο ο προσωπικός του σεφ, εκείνος που πρόσεχε τη διατροφή του όσο ήταν αθλητής. Συνέχισε με τη Βιλερμπάν, ομάδα του γαλλικού μπάσκετ και τη δημιουργία της Ακαδημίας Τόνι Πάρκερ στην Λιόν, αλλά και με επένδυση σε χειμερινό θέρετρο στην περιοχή Βιλάρ – ντε – Λανς της Γαλλίας, που είναι επίσης κοντά στην Λιόν. Τώρα, σκέφτεται την επόμενη φάση...

Μέσω της Ακαδημίας του θέλει ν' ανοίξει τις πόρτες των e-sports και ως γνωστός αθλητής ξέρει πως θα του παρουσιαστούν οι ευκαιρίες. «Οι γνωριμίες γίνονται πιο εύκολα», λέει. Η Ακαδημία, δε, δεν έχει αμιγώς σχέση με τον αθλητισμό. «Το 95% των μαθητών δεν επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον αθλητισμό», αναφέρει. Η ιδέα του είναι μέσω των εφοδίων που θ' αποκτήσουν στην Ακαδημία να μετατρέψουν σε επάγγελμα το πάθος τους.

Η μεθεπόμενη στιγμή – κλειδί, όμως, είναι η Λιόν. Ο νυν πρόεδρός του γαλλικού κλαμπ, Ζαν – Μισέλ Ολάς, είναι 71 χρόνων πια και δεν θα συνεχίσει για πολλά χρόνια. Ηδη έχει δηλώσει πως «βλέπει» τον Πάρκερ ως διάδοχό του.