ΓΔ: 896,04 -10,03 (-1,11 %)

Τζίρος: 83,50 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2019η
Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021

ΓΔ: 896,04 -10,03 (-1,11 %)

Τζίρος: 83,50 εκατ. €   RT

Εμβολιασμοί: Από Μεγάλη Τρίτη ανοίγει πλατφόρμα για τους άνω των 30 ετών με εμβόλια AstraZeneca

Από Μεγάλη Τρίτη ανοίγει πλατφόρμα για τους άνω των 30 ετών με εμβόλια AstraZeneca

Επιταχύνεται το πρόγραμμα εμβολιασμών με το άνοιγμα από Μεγάλη Τρίτη πλατφόρμας για τους άνω των 30 ετών με την αξιοποίηση της περίσσειας αποθεμάτων της AstraZeneca. Την επίσπευση για τους εμβολιασμούς της συγκεκριμένης ηλιακής κατηγορίας ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός και εξειδίκευσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. 

«Δίνεται στην ουσία η ευκαιρία να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca τα άτομα 30-39 ετών», όπως είπε ο Β. Κικίλιας ο οποίος γνωστοποίησε ότι οι εμβολιασμοί θα διενεργούνται σε ιδιωτικές κλινικές, πολυιατρεία αλλά και ιδιωτικά θεραπευτήρια, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, θα επεκταθούν και τα Σαββατοκύριακα, ενώ θα διευρυνθεί και το ωράριο των εμβολιαστικών Κέντρων  ως τις 10 το βράδυ.

Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι τον Μάιο αναμένεται να έχουν πραγματοποιηθεί 2,5 εκατ. εμβολιασμοί ενώ τον Ιούνιο αναμένεται να φτάσουμε όπως είπε τα 4 εκατ. εμβολιασμούς, ενώ τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού, λέγοντας ότι οι μεγάλες ηλικίες που έχουν εμβολιαστεί δεν νοσούν βαριά, κάνοντας έκκληση σε όλους να εμβολιαστούν και ειδικά οι ευπαθείς ομάδες.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος και την πανδημία, ανέφερε πως επιταχύνονται οι διαδικασίες εμβολιασμού κατά της Covid-19, και από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά μία νέα γραμμή εμβολιασμού για πολίτες άνω των 30 ετών.

Εξήγησε ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα θα εμβολιάζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca, που υπάρχουν διαθέσιμες δόσεις και αν θέλει θα μπορεί να εμβολιαστεί νωρίτερα.

Η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει 27 Απριλίου. ενώ η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των ηλικιακών ομάδων 40 - 44 και 45 - 49 ανέφερε ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για άνοιγμα μέχρι το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας.

Τόνισε για άλλη μια φορά ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και οι κίνδυνοι εξαιρετικά χαμηλοί, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι με το εμβόλιο της AstraZeneca έχουν εμβολιαστεί στη χώρα μας 440.000 πολίτες. Είπε ακόμη ότι το Μάιο οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 4 του μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα των εμβολίων για τις ηλικίες από 55 μέχρι και 59 ετών, ενώ στις 24 Απριλίου ακολουθεί η ομάδα 50-54 με στόχο να φτάσουμε μέχρι τον Ιούνιο τους 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς και να χτιστεί ένα ισχυρό τείχος ανοσίας.

Όλες οι προαναφερόμενες ηλικίες είναι ενεργές, κυκλοφορούν πολύ και συνεπώς η ανοσοποίηση τους μέσω του εμβολιασμού αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει με ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια στις άρσεις των υπολοίπων περιορισμών.

Άλλωστε μέσα στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως οι εμβολιασμοί προχωρούν όχι όμως με την ταχύτητα που θα θέλαμε και γι’ αυτό λοιπόν ανοίγει η διαδικασία των ραντεβού στην πλατφόρμα και για τις νεότερες ηλικίες ώστε να επιταχυνθεί η εμβολιαστική διαδικασία καθώς  ήδη βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για το άνοιγμα του τουρισμού.

Στόχος είναι να απλωθεί ακόμη πιο γρήγορα στη χώρα το τείχος της ανοσίας στη χώρα, ενώ ήδη τριπλασιάζεται σε όλη την επικράτεια και η διανομή των self-test, τόνισε και πρωθυπουργός νωρίτερα και απεύθυνε έκκληση στους πολίτες λέγοντας «για μία φορά ακόμη, θα σας παρακαλέσω, να θωρακίσετε την υγεία σας με αυτό το μεγάλο δώρο της επιστήμης. Ο κίνδυνος δεν καραδοκεί στο εμβόλιο. Αλλά στην αρρώστια και στον πόνο. Και οι αριθμοί δείχνουν πως είναι πιο πιθανό ένα ατύχημα στο δρόμο, παρά κάποιο πρόβλημα από τον εμβολιασμό».

Ένας παράγοντας που ανησυχεί πολλούς ειδικούς όπως άλλωστε τον εκφράζει και ο καθηγητής επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής είναι η πιθανότητα ενός τετάρτου κύματος. Ένα κύμα που θα μπορούσε να βρει πρόσφορο έδαφος να εμφανιστεί όχι μόνο από τα «κορονοπάρτι» αλλά και από τους αρνητές των εμβολίων

Και γι’ αυτό ακριβώς θα πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία ώστε να μπορέσουν εμβολιαστούν ταχύτερα ειδικά είναι οι άνθρωποι αυτοί που κυκλοφορούν εκεί έξω και που με το άνοιγμα της εστίασης αναμένεται να κυκλοφορήσουν και πολύ περισσότερο.

Ο καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής δεν φάνηκε να ανησυχεί τόσο πολύ για τις νέες μεταλλάξεις σε ό,τι αφορά την πιθανότητα μεγαλύτερης διασποράς και ενός νέου κύματος λέγοντας πως ήδη στην πατρίδα μας έχει επικρατήσει συντριπτικά η βρετανική μετάλλαξη κάτι που δεν αφήνει χώρο για τις άλλες μεταλλάξεις.

Δεν τον απασχολεί λοιπόν η  ινδική μετάλλαξη, τον απασχολεί όμως ο μη εμβολιασμένος πληθυσμός.

Υπενθυμίζεται ότι: 

- Από την εταιρεία Pfizer θα παραδοθούν 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο.

- Από την εταιρεία Moderna θα παραλάβουμε 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο.

- Από την εταιρεία Johnson & Johnson, έχουμε παραλάβει  33.600 δόσεις και αναμένουμε  300.000 δόσεις το Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

- Η εταιρεία AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου. Αναμένουμε από αυτήν ένα αριθμό δόσεων 450.000-500.000 για κάθε μήνα.