Τετάρτη 22 Απριλίου 2020, 18:31

-A +A

Με παρέμβαση Μητσοτάκη: Απευθείας τα 600 ευρώ στους δικαιούχους επιστήμονες

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020, 18:31
 Απευθείας τα 600 ευρώ στους δικαιούχους επιστήμονες
-A +A

Απευθείας θα λάβουν οι περίπου 150.000 δικαιούχοι επιστήμονες το επίδομα των 600 ευρώ, χωρίς τις προϋποθέσεις που ίσχυαν πριν. Και αυτό καθώς το σχετικό πρόγραμμα καταργείται έπειτα από απόφαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όλοι οι δικαιούχοι αυτοαπασχολούμενοι, δηλαδή γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί, θα λάβουν τα 600 ευρώ δίχως τους όρους που προέβλεπε αρχικά η απόφαση. Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι «διορθώθηκε μια αστοχία» και ότι «το υπουργείο Εργασίας σήκωσε πολύ μεγάλο βάρος σε περιορισμένο χρονικό διάστημα, μέσα σε επείγουσες συνθήκες».

Το πρόγραμμα στήριξης των επιστημονικών κλάδων με τηλεκατάρτιση καταργείται, καθώς αποδείχθηκε από την πρώτη στιγμή ότι ήταν προβληματικό.

Την αποτυχία του εγχειρήματος των voucher αναγνώρισε σε ανακοίνωσή του ο ίδιος ο κ. Βρούτσης, λέγοντας ότι το περιεχόμενο του δεν ήταν αυτό που έπρεπε να αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, ότι απέτυχε να ανταποκριθεί στον αρχικό του στόχο και ότι κατόπιν σχετικής έρευνας με απόφαση του Πρωθυπουργού, αυτό καταργείται.

“Δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Βρούτση:

Σε συνθήκες έκτακτες και στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, επελέγη η στήριξη έξι επιστημονικών κλάδων, μέσω ενός προγράμματος ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, με επιταγή κατάρτισης (voucher).

Στόχος του Προγράμματος δεν ήταν μόνο η στήριξη του εισοδήματος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αλλά και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων, με προφανή οφέλη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αντίστοιχων κλάδων και κατ’ επέκταση για την Ελληνική οικονομία.

Επομένως, κλειδί για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζομένων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, ήταν η διαμόρφωση ενός ποιοτικού περιεχομένου κατάρτισης. Δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση.

Για τον λόγο αυτό, αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται. Οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε το Πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις.

Ταυτόχρονα, με εντολή του Πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Κάτι που δεν συνέβη, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια.

Μέσα στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση η Κυβέρνηση δεν σταματάει τις μεταρρυθμίσεις. Γίνονται σε λίγες μέρες ή εβδομάδες, πράγματα που δεν γίνονταν για χρόνια. Χτίζουμε, όλοι μαζί, ένα αποτελεσματικό Κράτος που εμπνέει εμπιστοσύνη. Τυχόν αστοχίες, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, εντοπίζονται και διορθώνονται.

Τι απαντούν κυβερνητικά στελέχη στην κριτική ΣΥΡΙΖΑ

Στην κριτική ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση αναφέρθηκαν κυβερνητικά στελέχη σημειώνοντας ότι «όταν επισημάνθηκε από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου ότι δεν λειτουργεί ο πρόγραμμα, δεν υπήρξε καμία αντίδραση και αποσύρθηκε άμεσα» ενώ πρόσθεσαν ότι «στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας αναφέρεται ότι θα ελεγχθούν όλα τα ΚΕΚ και για όλο το προηγούμενο διάστημα, περιλαμβάνοντας προφανώς και την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ».

Κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί στην Κουμουνδούρου με την κριτική διότι «ο έλεγχος θα δείξει και πόσο κόστισαν τα δικά τους προγράμματα». Συμπλήρωναν επίσης ότι τους έκανε εντύπωση η απουσία της κ. Αχτσιόγλου το τελευταίο διάστημα από τον δημόσιο διάλογο για το θέμα αυτό.

Τέλος, με δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά ανέφερε ότι «το Κίνημα Αλλαγής νοιώθει δικαιωμένο», τονίζοντας ότι από τη πρώτη στιγμή είχε καταγγείλει την απόφαση Βρούτση, ενώ ταυτόχρονα τον καλεί να παραιτηθεί. 


 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα