Απεμπλοκή των ΗΠΑ από τον πόλεμο της Υεμένης ανακοίνωσε ο Μπάιντεν

Απεμπλοκή των ΗΠΑ από τον πόλεμο της Υεμένης ανακοίνωσε ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έβαλε τέλος στη στήριξη που προσέφερε η Ουάσινγκτον στον διεθνή συνασπισμό που πολεμά τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

«Θα εντείνουμε τις διπλωματικές μας προσπάθειες για να βάλουμε τέλος στον πόλεμο στην Υεμένη» ο οποίος έχει προκαλέσει «μια ανθρωπιστική και στρατηγική καταστροφή», είπε ο Μπάιντεν στην πρώτη του ομιλία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην οποία παρουσίασε την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής του.

«Αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει», επέμεινε, επιβεβαιώνοντας ότι διόρισε ειδικό απεσταλμένο για την Υεμένη τον έμπειρο διπλωμάτη Τίμοθι Λέντερκινγκ.

Η απεμπλοκή των ΗΠΑ από αυτόν τον πόλεμο είναι μία από τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης Μπάιντεν, που προεκλογικά έχει δηλώσει ότι θα «διορθώσει» την εξωτερική πολιτική που ακολούθησε ο Ντόναλντ Τραμπ. Επίσης, έχει καταστήσει σαφές ότι θα τηρήσει αποστάσεις από την κυβέρνηση του Ριάντ, η βασιλική κυβέρνηση του οποίου έχει εμπλακεί σε υποθέσεις όπως η δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, έχοντας κατηγορηθεί επίσης για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Σαουδική Αραβία από την πλευρά της μέσω του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας πρίγκιπα Χαλίντ Μπιν Σαλμάν, καλωσόρισε «τη δέσμευση του προέδρου Μπάιντεν να εργαστεί με τους φίλους και συμμάχους για την επίλυση των συγκρούσεων και να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις από το Ιράν και τους συμμάχους του στην περιοχή», δείχνοντας ότι δεν επιθυμεί τη σύγκρουση με την Ουάσιγκτον.

Ο εμφύλιος πόλεμος στη φτωχότερη χώρα της Μέσης Ανατολής έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους αμάχων, έγινε η αιτία για να εξαπλωθεί επιδημία χολέρας λόγω των κακών υγειονομικών συνθηκών και της καταστροφής των υποδομών.

Ο ΟΗΕ έχει καταγγείλει τόσο τις δυνάμεις που πολεμούν στο πλευρό της κυβέρνησης όσο και τους Χούτι και τους συμμάχους τους για σοβαρά εγκλήματα πολέμου, ενώ διαρκώς επισημαίνει ότι όσο συνεχίζεται η σύγκρουση επιτείνεται η ανθρωπιστική καταστροφή ενώ καθίσταται δυσχερής έως αδύνατη η παροχή βοήθειας στους ανθρώπους που πλήττονται.

AP Photo/Evan Vucci