ΓΔ: 900,67 5,97 (0,67 %)

Τζίρος: 62,66 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2020η
Πέμπτη, 13 Μαΐου 2021

ΓΔ: 900,67 5,97 (0,67 %)

Τζίρος: 62,66 εκατ. €   RT

Απεβίωσε ο Μπ. Μέιντοφ, «εγκέφαλος» της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής απάτης

Απεβίωσε ο Μπ. Μέιντοφ, «εγκέφαλος» της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής απάτης

Ο Μπέρνι Μέιντοφ, χρηματιστής που παραδέχθηκε την ενορχήστρωση της μεγαλύτερης απάτης «Ponzi» στην ιστορία, πέθανε σε ομοσπονδιακή φυλακή, σύμφωνα με πληροφορίες του Associated Press.

Πέρυσι οι δικηγόροι του Μέιντοφ κατέθεσαν έγγραφα προκειμένου να πετύχουν την αποφυλάκιση του 82χρονου λόγω της πανδημίας, υποστηρίζοντας ότι έπασχε από νεφρική πάθηση στο τελικό στάδιο και άλλες χρόνιες ασθένειες. Το αίτημά τους απορρίφθηκε από τον δικαστή οποίος είπε ότι Μέιντοφ είχε διαπράξει «ένα από τα πιο απαίσια οικονομικά εγκλήματα όλων των εποχών», εξαιτίας του οποίου «πολλοί άνθρωποι ακόμα υποφέρουν».

Ο Μέιντοφ είχε παραδεχθεί ότι εξαπάτησε χιλιάδες πελάτες, αποσπώντας τους δισεκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις, επί δεκαετίες. Εμφανιζόταν ως ένας αυτοδημιούργητος «γκουρού» των επενδύσεων, με ένα άγγιγμα του Μίδα που αψηφούσε τις διακυμάνσεις των αγορών.

Ο πρώην πρόεδρος της αγοράς Nasdaq στη Wall Street -κυρίως μετοχών προηγμένης τεχνολογίας ισχυρίστηκε ότι η απάτη ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν το χρηματιστήριο επηρεάστηκε αρνητικά από την ύφεση και τον Πόλεμο στον Κόλπο. 

Στην πραγματικότητα, ο Μέιντοφ δεν πραγματοποίησε ούτε μια συναλλαγή για λογαριασμό των πελατών του για ολόκληρα χρόνια. Αυτό που έκανε ήταν απλά να καταθέτει τα χρήματα των πελατών του σε έναν τραπεζικό λογαριασμό στην Chase και να χρησιμοποιεί τα χρήματα των νέων πελατών για να αποπληρώνει τους πιο παλιούς.

Τους περισσότερους πελάτες ο Αμερικανός χρηματιστής τους γνώριζε προσωπικά από κοινωνικές εκδηλώσεις όπου παρευρισκόταν με τη σύζυγό του. Η εταιρεία του παρουσιαζόταν ως «κεκλεισμένων των θυρών» και τα νέα μέλη έρχονταν μόνο κατόπιν πρόσκλησης. 

Τα εγκλήματα του Μέιντοφ αποκαλύφθηκαν στις αρχές το 2008 από τους δύο γιους του, οι οποίοι δεν ήταν μέρος του σχεδίου. Ο ένας εκ των δύο, ο Μαρκ αυτοκτόνησε το 2010. 

Τον Μάρτιο του 2009 δήλωσε ένοχος για απάτη και άλλες κατηγορίες, λέγοντας ότι λυπόταν βαθιά και πως ντρεπόταν. Ο δικαστής Ντένι Τσιν δεν έδειξε έλεος και τον καταδίκασε στο μάξιμουμ της ποινής: 150 έτη φυλάκισης.

«Έκλεψε τους πλούσιους. Έκλεψε τους φτωχούς. Έκλεψε από όσους είναι στο ενδιάμεσο. Δεν είχε αξίες», δήλωσε στο δικαστήριο ο επενδυτής Τομ Φιτζμόρις κατά την ανακοίνωση της ποινής. «Εξαπάτησε τα θύματά του αποσπώντας τους χρήματα ώστε ο ίδιος και η σύζυγός του να ζουν μια απίστευτα πολυτελή ζωή», συμπλήρωσε.