Απατεώνες από Κρήτη έστησαν κομπίνα με επιδοτήσεις στα Κύθηρα

Απατεώνες από Κρήτη έστησαν κομπίνα με επιδοτήσεις στα Κύθηρα

Οι απάτες με τις κοινοτικές επιδοτήσεις δεν έχουν τέλος. Δεκάδες αγρότες στα Κύθηρα διαπίστωσαν ότι είχαν νοικιάσει «εν αγνοία τους» αγροτικά ακίνητα δικής τους ιδιοκτησίας σε κτηνοτρόφους από το Ηράκλειο Κρήτης. Στόχος των τελευταίων να εισπράξουν επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για ανύπαρκτες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Η κομπίνα είναι γνωστή ωστόσο ποικίλει από περιοχή σε περιοχή. Συνήθως ο επιτήδειος «ανιχνεύει» προσεκτικά τον στόχο του ψάχνοντας για εκτάσεις σε απομακρυσμένες περιοχές με χαμηλό ενδιαφέρον, όπως εν προκειμένω τα Κύθηρα, οι οποίες δεν δηλώνονται από τους ιδιοκτήτες τους.

Στο συγκεκριμένο νησί υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Εφόσον μετά από λίγο καιρό δεν εμφανισθεί ο επίσημος ιδιοκτήτης, τότε ο επιτήδειος επισημοποιεί την δέσμευση της έκτασης στον ΟΠΕΚΕΠΕ λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η σχετική προθεσμία..

Ιδού το κείμενο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Κυθηραικά και υπογράφει ο Ε.Π.Καλλίγερος: 

Δεκάδες αγρότες στα Κύθηρα βρήκαν τις περιουσίες τους να έχουν δηλωθεί από χρυσοδάκτυλους στην Κρήτη. Τι λέει ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Γρ. Βάρρας.

Οι απάτες με τις κοινοτικές επιδοτήσεις δεν έχουν τέλος και φαίνεται ότι όλοι οι απατεώνες επέλεξαν τα Κύθηρα ως πεδίο δράσης. Τον περασμένο Δεκέμβριο αναδημοσιεύσαμε στοιχεία του ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα», σύμφωνα με το οποίο κτηνοτρόφοι από την Αιτωλοακαρνανία είχαν στήσει μεγάλη κομπίνα για να εισπράξουν επιδοτήσεις για (δήθεν) χρήση βοσκοτόπων στα Κύθηρα 15.000στρ., τα οποία (υποτίθεται) ανήκαν σε Μονή του Αιγίου, οι υπογραφές του Ηγουμένου της οποίας είχαν πλαστογραφηθεί, ενώ στην απάτη είχαν συνεργασθεί και συνεταιρισμοί της περιοχής με βεβαίωση γνησιότητος υπογραφών. Εμείς τότε είχαμε υποθέσει ότι όλη η κομπίνα στήθηκε εκτός Κυθήρων και δεν φαινόταν ανάμειξη ανθρώπων από τα Κύθηρα. Τώρα η όλη υπόθεση έχει ανατεθεί σε εισαγγελέα και αναμένεται η άσκηση διώξεων, καθώς ο αρμόδιος οργανισμός καταβολής των επιδοτήσεων ΟΚΕΠΕΠΕ υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά. Είναι γνωστό ότι και στο νησί έχουν αναφερθεί μεμονωμένα περιστατικά δηλώσεων ξένων ιδιοκτησιών κυρίως βοσκοτόπων, αλλά εντοπίστηκαν γρήγορα, δικαιολογήθηκαν ως «λάθη» και δεν είναι γνωστό αν δόθηκε συνέχεια.

Τώρα, το μήνα που πέρασε είχαμε νέο «κρούσμα». Ύστερα από ενημέρωση των τοπικών συνεταιρισμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ διαπιστώθηκε ότι μερικές δεκάδες Κυθήριοι είχαν ενοικιάσει, εν αγνοία τους φυσικά, αγροτικά ακίνητα ιδιοκτησίας τους σε κτηνοτρόφους και καλλιεργητές(!) από το …Ηράκλειο Κρήτης, οι οποίοι και θα εισέπρατταν ασφαλώς τις επιδοτήσεις για ανύπαρκτες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Η μέθοδος εδώ ήταν διαφορετική και φαίνεται να εκμεταλλευόταν το σύστημα δηλώσεων. Συγκεκριμένα, για να δηλώσει κάποιος μία έκταση ως βοσκότοπο ή άλλη επιδοτούμενη περίπτωση, «ανιχνεύει» το στόχο του φροντίζοντας να επισημάνει εκτάσεις που δεν δηλώνονται από τους ιδιοκτήτες τους (στα Κύθηρα τέτοιες είναι χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αλλά και βοσκοτόπων) και τον δεσμεύει. Στη συνέχεια παρακολουθεί αν αργότερα την επισημάνει κάποιος άλλος (συνήθως ο νόμιμος ιδιοκτήτης ή άλλος διεκδικητής-απατεώνας) και στην περίπτωση που δεν εμφανισθεί επισημοποιεί τη δέσμευση λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η σχετική προθεσμία. Φυσικά, ένας κάτοικος της Κρήτης ή του Αγρινίου π.χ. δεν το κάνει αυτό για εκτάσεις της περιοχής του που είναι περιζήτητες και όλοι τις διεκδικούν, αλλά για απομακρυσμένες περιοχές με ελάχιστο ενδιαφέρον, όπως εν προκειμένω τα Κύθηρα. Φυσικά στη συνέχεια θα κληθεί να καταθέσει συμφωνητικά ενοικίασης, τα οποία απαιτούν βεβαιώσεις υπογραφών και άλλες διαδικασίες. Αλλά αυτά είναι απλά πράγματα για τους αετονύχηδες. Με λίγα …αργύρια βρίσκουν επίορκους ή αδιάφορους υπαλλήλους και παίρνουν τη βεβαίωση υπογραφής του ιδιοκτήτη, ο οποίος αγνοεί ότι ενοικίασε το κτήμα του και μάλιστα μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά και σε άγνωστους ιδιοκτήτες. Παλαιότερα, η περίπτωση να εντοπισθούν οι απατεώνες ήταν μία στο εκατομμύριο. Τώρα, έχουν δυσκολέψει τα πράγματα, αλλά τα παράθυρα πάντα μένουν. Αν, εν τω μεταξύ, τύχει να δηλώσει ο ιδιοκτήτης ή πραγματικός ενοικιαστής το ίδιο ακίνητο-στόχο ο απατεώνας αποσύρεται και δεν οριστικοποιεί τη δήλωση. Ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Αλλιώς προχωρεί και εισπράττει ακόπως, σε βάρος πραγματικών αγροτοκτηνοτρόφων και του Κοινοτικού προϋπολογισμού φυσικά. Υπάρχουν, λέγεται, και περιπτώσεις που οι απατεώνες προχώρησαν στις δηλώσεις ακόμη και ήδη επιδοτούμενων κτημάτων, αν και αυτό δεν έχει διαπιστωθεί με βεβαιότητα. Εν τω μεταξύ όλοι αυτοί στρίβουν τα τσιγάρα τους στα καφενεία, «καταφέρονται κατά της κακής Ευρώπης, των απατεώνων πολιτικών που μας κυβερνούν, του διαβολικού κράτους, του Πάπα και δεν συμμαζεύεται».

Η περίπτωση τώρα στα Κύθηρα εντοπίστηκε από ιδιοκτήτες που έκαναν ανίχνευση για να δηλώσουν καλλιέργειες κλπ ή έγιναν αποδέκτες της προσπάθειας σφετερισμού επιδοτήσεων έπειτα από ειδοποίηση των συνεταιρισμών και είδαν ότι κάποιοι πήγαιναν να βάλουν χέρι στις περιουσίες τους. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες έχουν εντοπισθεί περιπτώσεις αξιόλογων κτημάτων και ελαιοφύτων στις περιοχές, Μανιτοχώρι, Χώρα, Λειβάδι, Στραπόδι κλπ και η έρευνα συνεχίζεται, ενώ οι «χρυσοχέρηδες» αυτή τη φορά ήταν από το Ηράκλειο της Κρήτης. Ποίες άλλες περιπτώσεις δεν έχουν εντοπισθεί είναι άγνωστον, ενώ οι ιδιοκτήτες είναι αναγκασμένοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Ασφαλώς θα πρέπει να επέμβει ο εισαγγελέας, σε οποιαδήποτε περίπτωση μετά και την ενημέρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος ελέγχει και καταβάλλει τις αγροτικές επιδοτήσεις. Ασφαλώς θα υπάρχουν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, επειδή το νησί προσφέρεται για παρόμοιες απάτες λόγω της μακρόχρονης εγκατάλειψης χιλιάδων στρεμμάτων με τη …..βοήθεια  και των δασικών αρχών ενίοτε! Αν τυχόν οι απατεώνες στην δική μας περίπτωση είχαν συνεργούς στα Κύθηρα δεν γνωρίζουμε, όμως, σύμφωνα με τη δική μας έρευνα, η όλη διαδικασία θα μπορούσε να γίνει και χωρίς αυτούς. Μόνο οι «εγκέφαλοι» αρκούν! 

Σχετικά με την πορεία διερεύνησης του θέματος αυτού τα «Κ» επικοινώνησαν με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αν. Καθηγητή ΤΕΙ κ. Γρ. Βάρρα, στον οποίο έθεσαν τα παραπάνω εύλογα ερωτήματα που απασχολούν τους αγρότες και στα Κύθηρα. Από τη συνομιλία μας προέκυψαν τα εξής ενδιαφέροντα. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ως αρμόδιος κρατικός οργανισμός για την καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων, έχει ήδη αναθέσει στη νομική του υπηρεσία τη διερεύνηση της συγκεκριμένης απάτης, η οποία δεν είναι και η μοναδική, καθώς όλο και αυξάνονται οι απατεώνες που εντοπίζουν μέσω της ηλεκτρονικής θέασης των εκτάσεων, ποίες δεν έχουν δηλωθεί και κάνουν αυτοί δηλώσεις για σφετερισμό κοινοτικού χρήματος. Όσον αφορά τις επιδοτήσεις σε βοσκοτόπους, βρίσκεται ήδη υπό κατάρτιση σχέδιο καταγραφής τους σε συνεργασία με τις Περιφέρειες όλης της χώρας και έπειτα από εντολή του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη. Όμως, για τα καλλιεργούμενα χωράφια ή τα ελαιόφυτα δεν υπάρχει άλλος τρόπος πέραν του κατά περίπτωση εντοπισμού των απατεώνων και της παραπομπής τους στη Δικαιοσύνη.  Φυσικά, για όσους έχουν τις σχετικές προϋποθέσεις, το καλλίτερο είναι να δηλώσουν τα κτήματά τους και να λαμβάνουν τις επιδοτήσεις αυτοί. Έτσι θα είναι διπλά κερδισμένοι, αφού και τους απατεώνες θα αποφεύγουν και χρήματα θα ενθυλακώνουν. Η δική μας πρόταση  στον κ. Βάρρα, ο οποίος ήταν απόλυτα ανοιχτός σε μία μακρά και ειλικρινή συζήτηση, ήταν να επιστρατευθεί το υπουργείο ψηφιακής πολιτικής μήπως βρεθεί τρόπος άμεσου εντοπισμού παρόμοιων απατών, έτσι ώστε να αποθαρρύνονται οι απατεώνες να ταλαιπωρούν ανύποπτους ιδιοκτήτες και να εξαπατούν τις κοινοτικές αρχές.

Ε.Π.Καλλίγερος