7ος χρόνος, ημέρα 2060η
Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021

AP: Γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν παρενέργειες από τα εμβόλια;

AP: Γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν παρενέργειες από τα εμβόλια;

Προσπάθεια να δώσει απάντηση στο ερώτημα γιατί μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν παρενέργειες μετά τη χορήγηση εμβολίων κατά της covid 19 επιχειρεί  άρθρο του Assosiated Press. 

Όπως αναφέρει, οι προσωρινές - και πλέον συνηθισμένες παρενέργειες  είναι ο πονοκέφαλος, η  κόπωση και ο πυρετός που δείχνουν ότι ο οργανισμός αντιδρά φυσιολογικά απέναντι στον εμβολιασμό.

Μιλώντας στο διεθνές πρακτορείο ο δρ. Πίτερ Μαρκς, επικεφαλής του Τμήματος Εμβολιασμών της Αμερικανικής Διοίκησης Τροφίμων και Φαρμάκων, εξηγεί ότι το ανοσοποιητικό σύστημα έχει δύο κεντρικούς βραχίονες, με τον πρώτον να αντιδρά μόλις εντοπίσει στον οργανισμό έναν «εισβολέα».
 

Έτσι υπάρχει μια κινητικότητα των λευκών αιμοσφαιρίων στο σημείο του εμβολιασμού και έτσι προκαλείται φλεγμονή, υπεύθυνη για τις κρυάδες και την κόπωση. Ωστόσο τονίζει ο δρ. Μαρκς ότι δε σημαίνει ότι αν κάποιοι οργανισμοί δεν αντιδράσουν με πυρετό δε σημαίνει ότι δεν ήταν αποτελεσματικός ο εμβολιασμός. 

Τέλος, υπάρχει, όμως και μια άλλη μία ενοχλητική παρενέργεια: Καθώς ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλεί ορισμένες φορές προσωρινό πρήξιμο στους λεμφαδένες, ιδίως σε αυτούς κάτω από τα μπράτσα. 

Το άρθρο αναφέρεται επίσης και σε άλλες μη συνηθισμένες παρενέργειες, όπως μερικές σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις και για αυτό το λόγο συνιστάται η παραμονή των εμβολιασμένων στο κέντρο εμβολιασμού για 15 λεπτά μετά τη χορήγηση της δόσης.