Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: Σκοπός του lockdown να μην επιλέγουμε ποιοι θα μπαίνουν στις ΜΕΘ

Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: Σκοπός του lockdown να μην επιλέγουμε ποιοι θα μπαίνουν στις ΜΕΘ

Ένα lockdown «κοντινό με εκείνο της άνοιξης» αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός, όπως σημείωσε ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, τονίζοντας ότι «αν συνεχίσουν να αυξάνονται έτσι οι διασωληνωμένοι, κάποια στιγμή το σύστημα θα καταρρεύσει και θα φτάσουμε στο σημείο να διαλέγουμε ποιους θα βάλουμε στις ΜΕΘ».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ δήλωσε: «Συνεδρίασε χθες έκτακτα η επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και υπό το πρίσμα της εξάπλωσης της επιδημίας και των επιδημιολογικών δεδομένων, εισηγήθηκε στην κυβέρνηση γενικό lockdown στη χώρα».

Όπως εξήγησε, η επιτροπή πρότεινε lockdown λόγω των πολλών θετικών τεστ, της αύξησης του ρυθμού μεταδοτικότητας και της πίεσης στο σύστημα Υγείας από την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων.

«Αν συνεχίσουν να αυξάνονται έτσι οι διασωληνωμένοι, με 10-15 την ημέρα, κάποια στιγμή το σύστημα θα καταρρεύσει. Δεν φτάσαμε στο σημείο να διαλέγουμε ποιους θα βάλουμε στις ΜΕΘ. Αλλά δεν θέλουμε να φτάσουμε. Σκοπός του lockdown είναι να μη φθάσουμε σε αυτό το σημείο. Υπάρχει χωρητικότητα στις ΜΕΘ κατά τόπους» τόνισε σχετικά.

Συνέχισε, λέγοντας, ότι ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων, οφείλεται, εν μέρει και στα πολλά –περί τις 25.000- τεστ που διενεργούνται καθημερινά.

Τόνισε ωστόσο πως «ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι ανεξάρτητος και αδιάψευστος. Αν είχαμε περισσότερα θετικά κρούσματα και λιγότερους διασωληνωμένους, οι αποφάσεις θα ήταν διαφορετικές. Ο δείκτης των διασωληνωμένων είναι πολύ ισχυρός για τη δείχνει την αντοχή του συστήματος Υγείας. Και προοιωνίζει τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα».

Επιπλέον, έκανε λόγο ότι τα πράγματα στην Θεσσαλονίκη επιδημιολογικά είναι δύσκολα, ενώ ως περιοχή με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο προέκρινε το κέντρο της Αθήνας.

Τέλος, σχολιάζοντας την αξιοπιστία των rapid test, εξήγησε πως «το να βγει τη μια μέρα θετικό και την άλλη αρνητικό, σημαίνει ότι μπορεί να επωάζει ακόμα ο ιός. Το αντίστροφο χρειάζεται κάποια συζήτηση».

Κούβελας: Αναμενόμενη η επιλογή ασθενών που θα διασωληνώνονται

Για τη σκληρή πραγματικότητα των νοσοκομείων που δοκιμάζονται από την κατάσταση της πανδημίας του κορονοϊού, μίλησε στον ΘΕΜΑ ο Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ, μιλώντας στον ρ.σ ΘΕΜΑ 104,6. Όπως είπε η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι οριακή, ενώ δεν θα αργήσει η στιγμή που θα γίνεται αναγκαστική ιατρική επιλογή των ασθενών, είναι κάτι όπως είπε που πρέπει να περιμένουμε. Συνήθως, όπως εξήγησε, η επιλογή των ασθενών για να διασωληνηθούν έχει βασικό κριτήριο ποιος το έχει μεγαλύτερη ανάγκη και αναλόγως την ηλικία, οι νεότεροι συνήθως βρίσκονται σε προτεραιότητα.

Παράλληλα, εξέφρασε τη διαφωνία του για το επικείμενο καθολικό Lockdown. Όπως τόνισε, δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας προτείνοντας, καταρχάς μια αγωγή υγείας που δεν είχε ποτέ η χώρα μας ώστε να είναι καλά ενημερωμένος ο κόσμος. Tη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η απομόνωση των κρουσμάτων καθώς όπως υπογράμμισε, δεν αρκεί να εντοπίζονται απλώς.

Υπογράμμισε, την ανάγκη να γίνουν επιπλέον προσλήψεις σε υγειονομικό προσωπικό, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι δεν έχουν προχωρήσει έως σήμερα.