Μεταναστευτικό: Αντιδρούν οι δήμαρχοι των νησιών στις κλειστές δομές

Αντιδρούν οι δήμαρχοι των νησιών στις κλειστές δομές

Τη διαφωνία τους με το σχέδιο της κυβέρνησης να επιτάξει χώρους για την κατασκευή κλειστών δομών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου εξέφρασαν  οι δήμαρχοι Μυτιλήνης, Λέρου και Ανατ. Σάμου, σημειώνοντας πως πρέπει να υπάρξει «αποσυμφόρηση, και όχι πάκτωση ανθρώπων». Αλληλεγγύη από όλους τους συναδέλφους του, ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ρ/σ Θέμα 104,6, ο δήμαρχος Μυτιλήνης ζήτησε «να κλείσουν όλες οι υφιστάμενες δομές, λέμε όχι σε νέα δομή στο νησί» κάνοντας λόγο για πολύ δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο. Ο κ. Κυτέλης αναφέρθηκε στις άθλιες συνθήκες για τους μετανάστες και πρόσφυγες στη Μόρια αλλά και στην απώλεια του αισθήματος ασφάλειας από τους δημότες.

«Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι δεσμευτική. Επιμένουμε για μαζική και άμεση αποσυμφόρηση του νησιού, καλύτερη φύλαξη συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών για το άσυλο», πρόσθεσε. 

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λέρου τόνισε ότι «θα δώσουμε αγώνα για να μην μετατραπεί το νησί μας σε ένα απέραντο hotspot». Ο Μιχάλης Κόλλιας τόνισε πως «από το νησί πέρασαν χιλιάδες πρόσφυγες από το 2015 και έρχεται η κυβέρνηση η οποία προεκλογικά εξήγγειλε αποσυμφόρηση, έρχεται σήμερα με αστραπιαία κίνηση να δεσμεύσει κάτι, να το περάσει με τον χειρότερο τρόπο στη χώρα της δημοκρατίας για να κατασκευάσουν κλειστή δομή».

«Θέλουν να επαναφέρουν τις φυλακές στη Λέρο και τα νησιά» πρόσθεσε χαρακτηριστικά, για να υπογραμμίσει πως οι 3500 μετανάστες που βρίσκονται στη Λέρο «μένουν σε παλαιά εγκαταλελειμμένα κτήρια σε συνθήκες που είναι επικίνδυνες και προσβάλουν τους ανθρώπους».

Όπως εξήγησε «η υπάρχουσα δομή μπορεί να φιλοξενήσει 800 ανθρώπους . Τώρα λένε ότι αντί για 10 στρέμματα επιτάσσουμε και τα 70 στα Λέπιδα με αποτέλεσμα να επεκταθεί η δομή και να φιλοξενούνται περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες».

«Είμαστε τελείως αρνητικοί» τόνισε ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος, όσον αφορά το σχέδιο των επιτάξεων, τονίζοντας πως «για εμάς το νο1 είναι να κλείσει η υπάρχουσα δομή μέσα στο Βαθύ».

Μιλώντας και αυτός στον ρ/σ Θέμα 104,6, ανέφερε πως το σχέδιο για το νέο κλειστό κέντρο είναι «μη διαχειρίσιμο» εξηγώντας ότι δεν υπάρχει δίκτυο νερού και αποχέτευση. «Το να υδροδοτήσεις μια ολόκληρη πόλη 7.000 ανθρώπων δεν είναι δυνατόν μέσα σε λίγους μήνες».

«Εξαγγέλλονται σχεδιασμοί που δεν υλοποιούνται» πρόσθεσε ενώ ερωτηθείς τι προτείνει ως λύση απάντησε «αυτό που πρότεινε η κυβέρνηση πριν τις εκλογές. Αποσυμφόρηση των νησιών. Αντί για αυτό εχουμε πάκτωση πληθυσμού επί τρία».

«Οι συνάδελφοι να βοηθήσουν για όσο καιρό χρειαστεί μέχρι να ασφαλίσουμε τα σύνορα και να επιταχυνθεί η διαδικασία του ασύλου» ζήτησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου.

«Θέλουμε να βάλουμε πλάτη αλλά ελάτε να συζητήσουμε εγκαίρως. Υπήρξαν λάθος χειρισμοί, πρέπει να μιλήσουμε με τον αρμόδιο υπουργό» πρόσθεσε τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να πληρώσουν το μάρμαρο μόνο οι κάτοικοι των νησιών». Παράλληλα, εμφανίστηκε θετικός στο να γίνει δομή και στα Τρίκαλα «αρκεί να δούμε σε ποιο σημείο θα το κατασκευάσουμε».