Αντιδράσεις Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικάνων λόγω της παρέμβασης Τραμπ για την οικονομία

Αντιδράσεις Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικάνων λόγω της παρέμβασης Τραμπ για την οικονομία

Έντονες αντιδράσεις και στις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος των ΗΠΑ έχει προκαλέσει η παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου μέσω εκτελεστικών διαταγμάτων για τη στήριξη της οικονομίας γεγονός που παρακάμπτει το Κογκρέσο.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελοζι αποκάλεσε τα διατάγματα Τραμπ «ευσεβείς πόθους» και «αντισυνταγματικά» κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Fox News. Σε κοινή της δήλωση με τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σουμερ τόνισαν ότι «η παρέμβαση του προέδρου μέσω δήλωσης από ένα από τα γήπεδα γκολφ που του ανήκουν, δεν παρέχει ουσιαστική βοήθεια στους εκατομμύρια Αμερικανούς που την έχουν ανάγκη». 

Στην αντίπερα όχθη, τουλάχιστον τρεις Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές εξέφρασαν την αντίθεση τους στη παρέμβαση Τραμπ με χαρακτηριστικότερη αυτή του Λίντσεϊ Γκρέιαμ. Ο Γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα είπε «Εκτιμώ τη διάθεση του προέδρου αλλά θα προτιμούσα μια συμφωνία στο Κογκρέσο».

Ο Μπεν Σάσε από την Νεμπράσκα ο οποίος τάσσεται υπέρ της δημοσιονομικής συγκράτησης, ήταν πιο οξύς στη κριτική του αποκαλώντας τη παρέμβαση «αντισυνταγματική». Τέλος, ο Λαμάρ Αλεξάντερ από το Τενεσί στήριξε μεν τα διατάγματα Τραμπ ωστόσο τόνισε ότι «το Κογκρέσο είναι αυτό που θα πρέπει να αποφασίζει σε τέτοιες περιπτώσεις».

Σημειώνεται ότι χθες Σάββατο ο Ντόναλντ Τραμπ, παρακάμπτοντας τη νομοθετική διαδικασία, υπέγραψε τέσσερα διατάγματα τα οποία προβλέπουν μεταξύ αλλων το πάγωμα των μισθολογικών φορολογικών εισφορών, την χορήγηση επιδομάτων ανεργίας ύψους 400 δολαρίων ανά εβδομάδα, την προστασία ενοικιαστών και δανειοληπτών που απειλούνται με έξωση και την αναστολή της καταβολής δόσεων φοιτητικών δανείων σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times.

AP Photo/Susan Walsh