Ανοσία για ένα έτος από το εμβόλιο της Pfizer βλέπει ο CEO της ΒioNTech

Ανοσία για ένα έτος από το εμβόλιο της Pfizer βλέπει ο CEO της ΒioNTech

O CEO της γερμανικής φαρμακευτικής BioNTech που μαζί με την Pfizer ανέπτυξαν πειραματικό εμβόλιο κατά του κορονοιού εκτιμά ότι αυτό θα προσφέρει προφύλαξη για τουλάχιστον ένα έτος σε όσους εμβολιαστούν.

Ο τουρκικής καταγωγής Ουγούρ Σαχίν, δήλωσε στο πρακτορείο Reuter’s οτι το ανοσολογικό αποτέλεσμα θα έχει διάρκεια ενός έτους.

Οι δύο εταιρείες που συνεργάστηκαν στην προσπάθεια δημιουργίας εμβολίου ανακοίνωσαν οτι το πειραματικό τους εμβόλιο βρέθηκε κατά 90% αποτελεσματικό έναντι του κορονοιού σε εκτεταμένη κλινική μελέτη.

Πρόκειται για σημαντική νίκη στη μάχη κατά της πανδημίας που προκάλεσε έντονη ανοδική κίνηση στις αγορές.

Ο Σαχίν είπε ότι η έρευνα σε ασθενείς που ανέκαμψαν μετά τη μόλυνση έδειξε ότι σε όσους βρέθηκαν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων δεν παρατηρήθηκε σημαντική πτώση των επιπέδων αυτών και οτι το ίδιο αναμένεται να συμβεί με όσους εμβολιαστούν.

Το σχέδιο διανομής του εμβολίου, αφού πάρει την έγκριση των αρχών, προβλέπει ότι τους τρεις πρώτους μήνες το γενετικό υλικό προφύλαξης έναντι της νόσου COVID-1 θα χρειαστεί αποθήκευση σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου.

Οσο για τη μεταφορά του στα κέντρα διανομής, το εμβόλιο θα μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασίες ψυγείου για πέντε ημέρες.

Μέχρι τον Δεκέμβριο αναμένονται περισσότερα στοιχεία όσον αφορά τη μοριακή του σταθερότητα και για το αν το εμβόλιο θα μπορεί να διατηρηθεί σε ψυγεία περισσότερο από πέντε ημέρες, ίσως και για δύο εβδομάδες, πράγμα που θα απλοποιήσει σημαντικά τα θέματα διανομής.