Ανοίγουν όλες οι τάξεις του δημοτικού την πρώτη Ιουνίου

Ανοίγουν όλες οι τάξεις του δημοτικού την πρώτη Ιουνίου

Έτοιμη να τοποθετήσει και το τελευταίο κομμάτι στο παζλ της επαναφοράς στην κανονικότητα είναι η κυβέρνηση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται μία ανάσα πριν ανακοινώσει  το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου. 

Παρότι μέχρι την στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές οριστική απόφαση δεν είχε ληφθεί, όλες οι ενδείξεις θέλουν το Μέγαρο Μαξίμου να προσανατολίζεται προς αυτή την κατεύθυνση. 

Ως προς το χρονοδιάγραμμα , οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν πιθανότατα την προσεχή Δευτέρα 25 Μαΐου και αφού θα έχει προηγηθεί η αναλυτική παρουσίαση των επιδημιολογικών δεδομένων από την αρμόδια επιτροπή μέχρι και το Σαββατοκύριακο 23-24 Μαΐου.  Σύμφωνα με συνομιλητή του πρωθυπουργού, ο κ.Μητσοτάκης θα περιμένει μέχρι και την τελευταία στιγμή ώστε πριν αποφασίσει να έχει όλα τα στοιχεία στη διαθεσή του προκειμένου η απόφαση που θα πάρει να έχει τον μικρότερο δυνατό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. 

Η απόφαση επιστροφής θα συνοδεύεται από ανάλογες ρυθμίσεις που θα αφορούν στον αριθμό των μαθητών σε κάθε τάξη (το ήμισυ) αλλά και στις αποστάσεις μεταξύ των θρανίων. Θα πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα το οποίο προΰποθέτει και σχολαστικό καθαρισμό των αιθουσών.

Στην αρχή των συζητήσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της αρμόδιας επιτροπής των λοιμωξιολόγων  τέθηκε  και το σενάριο επιστροφής μόνο των δύο μεγαλύτερων τάξεων του δημοτικού, με το σκεπτικό ότι στα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να εφαρμοστούν πιο εύκολα οι κανόνες υγιεινής. Η συγκεκριμένη περίπτωση δεν “ευοδώθηκε”, μια και θεωρήθηκε ότι δεν υπάρχει λόγος διάκρισης μεταξύ των παιδιών του δημοτικού.

Κομβικό ρόλο στην λήψη της απόφασης επιστροφής των μαθητών του δημοτικού , εφόσον τελικώς επιβεβαιωθούν  οι πληροφορίες, παίζει το γεγονός  ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αυξήθηκε μετά το “πράσινο φως” που έδωσαν οι ειδικοί για το άνοιγμα των τάξεων του λυκείου.Παράλληλα ο κ.Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει στους συνεργάτες του ότι δεν είναι δυνατόν να μείνουν πίσω τα πιο αδύναμα παιδιά ή μαθητές που ενδέχεται να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε έναν υπολογιστή ή σε ένα tablet. Με άλλα λόγια μπορεί η τηλεκπαίδευση να αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη , σε καμία περίπτωση όμως δεν λειτουργεί ως πανάκεια. 

Ενδιαφέρον όμως έχει και το στοιχείο που θέλει την κοινή γνώμη να τάσσεται κατά του ανοίγματος των δημοτικών. Σύμφωνα με την έρευνα της MRB μόλις το 27,7%  των πολιτών δηλώνει σύμφωνο με την πιθανότητα επανέναρξης των μαθημάτων. Εφόσον τελικώς ο πρωθυπουργός ανακοινώσει το άνοιγμα , θα επιβεβαιώσει όλους όσοι υποστηρίζουν, ότι κινείται με γνώμονα τα όσα πιστεύει και όχι με βάση τα όσα είναι αρεστά στην πλειοψηφία.