Ανοίγουν και τα 10.000 ξενοδοχεία με το βλέμμα σε ένα «θερμό» καλοκαιρινό τρίμηνο

Ανοίγουν και τα 10.000 ξενοδοχεία με το βλέμμα σε ένα «θερμό» καλοκαιρινό τρίμηνο

Των Αλεξίας Σβώλου και Νίκου Ταμπακόπουλου

Η πιο μεγάλη ώρα για τον τουρισμό έφτασε. Δέκα χιλιάδες περίπου τουριστικές επιχειρήσεις, το σύνολο δηλαδή του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας, που δίνει δουλειά σε περίπου 500.000 εργαζομένους, βρίσκονται σε διαδικασία ανοίγματος ενόψει της επίσημης πρεμιέρας του τουρισμού, το Σάββατο 15 Μαΐου.

Οι οιωνοί είναι σαφώς καλύτεροι απ' ότι πέρυσι. Μικρές μονάδες, μεγάλες αλυσίδες, συγγενείς κλάδοι, όπως εστίαση, αεροπορικές, ακτοπλοΐα, όλοι ποντάρουν σε ένα πολύ καλύτερο καλοκαιρινό τρίμηνο για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, εκτιμώντας ότι μπορούν να ανακτήσουν ένα 40% των εισπράξεων του 2019.

Οι προσδοκίες της τουριστικής αγοράς δεν είναι ουτοπικές. Βασίζονται σε συγκεκριμένα δεδομένα, όπως η επιτάχυνση των εμβολιασμών σε Ευρώπη, ΗΠΑ και άλλες ισχυρές αγορές, στα υγειονομικά πρωτόκολλα, στο «πράσινο» πιστοποιητικό που εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στον Ιούνιο και κυρίως σε μια πρωτοφανή παγκόσμια «όρεξη» για ταξίδια έπειτα από 15 μήνες εγκλεισμού και πανδημίας.

Η αγωνία ωστόσο παραμένει. Εδράζεται στο κατά πόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κρατηθούν πράγματι σε χαμηλά επίπεδα, αν θα επιβληθούν νέα τοπικά lockdown, όπως στην Κάλυμνο και τι τελικά θα αποφασίσουν ισχυρές αγορές, όπως η Βρετανία, που προς το παρόν έχει εντάξει την Ελλάδα στην «πορτοκαλί» λίστα των χωρών όπου θα μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα οι βρετανοί.

Χαμηλές «πτήσεις» μέχρι τέλη Ιουνίου

Σε αυτή την κατάσταση συγκρατημένης αισιοδοξίας βρίσκεται η αγορά. Γνωρίζει ότι μέχρι και τα τέλη Ιουνίου δεν αναμένεται κάποια έξαρση στις κρατήσεις. Οι πληρότητες θα κινηθούν καταρχήν σε χαμηλές «πτήσεις» με τις προσδοκίες να εστιάζουν στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, γι' αυτό και το άνοιγμα των ξενοδοχείων θα γίνει σε δύο φάσεις.

Από το Σάββατο μέχρι και τις αρχές Ιουνίου θα ανοίξει τις πόρτες του ένας μικρός αριθμός μονάδων με τις αφίξεις να προέρχονται από τρίτες χώρες, όπως Ισραήλ και ΗΠΑ. Κρήτη, Μύκονος, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, συγκεντρώνουν, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η συντριπτική ωστόσο πλειονότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και εκείνες με τα μεγαλύτερα κόστη ετοιμάζονται για το διάστημα 15 -30 Ιουνίου, όταν και θα έχουν αυξηθεί αισθητά οι αφίξεις από τις παραδοσιακές για την Ελλάδα δεξαμενές, δηλαδή Γερμανία, Γαλλία, Σκανδιναβικές χώρες.

Δηλαδή τουρίστες που που παραδοσιακά βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία των big spenders, κρίνοντας από τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ για το 2019, μακράν την καλύτερη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. Τότε η μέση δαπάνη ανά επίσκεψη για τους Γερμανούς τουρίστες ήταν 734,8 ευρώ, για τους Βρετανούς 732,8 ευρώ, για τους Γάλλους 706,8 ευρώ, για τους Σουηδούς 626,3 ευρώ.

Συγκλίνουσες εκτιμήσεις κυβέρνησης και της τουριστικής αγοράς κάνουν λόγο για διπλασιασμό των εσόδων σε σχέση με την περυσινή σεζόν, ακόμη και αν οι τουριστικές αφίξεις κινηθούν τελικά χαμηλότερα του στόχου των 15 εκατ. τουριστών.

Χωρίς καραντίνα

Σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον όπως το φετινό, περιβάλλον, το σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού, προβλέπει, άφιξη χωρίς καραντίνα και με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) εντός 72 ωρών από το ταξίδι ισχύει για τους ταξιδιώτες από Ε.Ε, Βρετανία, ΗΠΑ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σερβία, Ισραήλ, Ρωσία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Ταϋλάνδη, Ρουάντα και Σιγκαπούρη.

Σε όλους τους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος κατά την άφιξη τους, βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form.

Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό η καραντίνα θα ισχύει για 14 μέρες. Όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να συμπληρώνουν την φόρμα PLF, ενώ για όσους επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, αυτό πρέπει να είναι μεταφρασμένο στην αγγλική γλώσσα και να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή, υπό την προϋπόθεση της παρόδου 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Τα εμβόλια

Εκτός από τα γνωστά εμβόλια που είναι εγκεκριμένα για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις ΗΠΑ και την Μ. Βρετανία (Pfizer/BionTech, Moderna, AZ, Janssen) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ήδη ενέκρινε το κινέζικο εμβόλιο της κρατικής φαρμακευτικής εταιρείας της Κίνας Sinopharm. Έγκριση αναμένεται να δώσει και στο δεύτερο βασικό κινεζικό εμβόλιο κατά της Covid-19, που παρασκευάζει η  εταιρία Sinovac Biotech, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.

Τι θα ισχύσει για τις μετακινήσεις εντός Ελλάδας

Με την άρση της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων από την προσεχή Παρασκευή 14 Μαΐου, ότι ισχύει για τους κατοίκους της Ελλάδας θα ισχύει και για τους επισκέπτες. Σύμφωνα με τον καθηγητή επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Δημήτρη Παρασκευή, οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι ένα μεταβατικό διάστημα, στην διάρκεια του οποίου δεν θα μας επισκεφθούν νεαρής ηλικίας τουρίστες καθώς δεν έχουν ακόμη τελειώσει τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Σημειωτέον ότι ταυτόχρονα με το άνοιγμα του τουρισμού θα καταργηθούν τα SMS, η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα μετακινηθεί για μετά τις 12.00 τα μεσάνυχτα -και μετά θα καταργηθεί τελείως και θα φύγουν από την ζωή όλων τα ραντεβού στα καταστήματα για ψώνια.

Προδιαγραφές για επαναλειτουργία τουριστικών καταλυμάτων

Κάθε τουριστικό κατάλυμα πρέπει να καταρτίσει υγειονομικό πρωτόκολλο και να αποκτήσει σήμα πιστοποίησης, με τίτλο “Health First” το οποίο πρέπει να αναρτηθεί σε εμφανές σημείο του κοινόχρηστου χώρου υποδοχής και να αποδεικνύει ότι η επιχείρηση τηρεί τα πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου.

Η κατάρτιση του πρωτοκόλλου υγειονομικού περιεχομένου για τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα και η χορήγηση του ειδικού σήματος διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής του ΞΕΕ.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας/ΕΟΔΥ μπορούν να αντλούν τα υποχρεωτικά στοιχεία επικοινωνίας για τον υπεύθυνο εφαρμογής του σχεδίου διαχείρισης ύποπτου κρούσματος και τον συνεργαζόμενο ιατρό ανάλογης ειδικότητας ή εμπειρίας, όπου αυτό είναι εφικτό ή πάροχο υπηρεσιών πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας υγείας κάθε καταλύματος μέσω web service. Για τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, το σήμα χορηγείται από το υπουργείο Τουρισμού μετά από αίτηση της επιχείρησης, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του (https://www.mintour.gov.gr/).

Επίσης, επιβάλλεται η εκπαίδευση όλου του προσωπικού στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων των τουριστικών καταλυμάτων.

Τι περιλαμβάνουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Τα ξενοδοχεία θα πρέπει να έχουν επάρκεια μέσων ατομικής προστασίας (αντισηπτικά κτλ), να εφαρμόζουν ειδικές ρυθμίσεις για την απολύμανση των δωματίων και των κοινόχρηστων χώρων, μαζί με ειδικούς κανονισμούς για τον μπουφέ του πρωϊνού και των γευμάτων ενώ προαιρετικά πρέπει να διαθέτουν δωμάτια καραντίνας με ειδικά χαρακτηριστικά και προϋποθέσεις (περιλαμβάνονται αναλυτικά στη σχετική ΚΥΑ).

Το κάθε κατάλυμα θα πρέπει να έχει αναπτύξει σχέδιο δράσης για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος. Ειδικά για τα δωμάτια καραντίνας που θα χρησιμοποιηθούν ως χώρος απομόνωσης επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19, των οποίων η κλινική κατάσταση δεν απαιτεί νοσοκομειακή περίθαλψη, θα πρέπει να είναι χωροταξικά απομακρυσμένα σε σχέση με την υπόλοιπη ξενοδοχειακή δομή και να μην μοιράζονται κοινόχρηστους χώρους παραμονής.

Να υπάρχει τηλεφωνική γραμμή με 24ωρη δυνατότητα επικοινωνίας για έκτακτες ανάγκες και δυνατότητα ιατρικής παρακολούθησης των κρουσμάτων. Τα δωμάτια καραντίνας πρέπει να είναι καλά αεριζόμενα με ατομική τουαλέτα και να διαθέτουν την υποδομή καθώς και τα απαραίτητα αναλώσιμα για την εφαρμογή των μέτρων ατομικής υγιεινής και την καθαριότητα και απολύμανση των επιφανειών.