Ανοίγουν εκκλησίες για τον Επιτάφιο - Μαζεύουν υπογραφές για Ανάσταση

Ανοίγουν εκκλησίες για τον Επιτάφιο - Μαζεύουν υπογραφές για Ανάσταση

Άρχισαν τα… παρατράγουδα σε εκκλησίες, σε αντίθεση με όσα προβλέπουν τα μέτρα. Σε εκκλησίες όπως του Αγίου Θωμά Αμπελοκήπων και της Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα κρούσματα παραβίασης των περιοριστικών μέτρων, ενώ και σε άλλες όπως στη Θεσσαλονίκη πιστοί συνέρρευσαν έξω από ναούς.

Στην πλατεία του Αγίου Θωμά, η εκκλησία άνοιξε τις πόρτες της για μερικές ώρες και οι πιστοί προσήλθαν για να προσευχηθούν και να προσκυνήσουν. Σχηματίστηκαν κάποιες ουρές και όπως αναφέρει το sputniknews.gr οι πολίτες περίμεναν για να εισέλθουν στο ναό.

Στην είσοδο βρίσκονταν δύο άτομα, τα οποίοι θεωρητικά έλεγχαν την είσοδο των πιστών, λέγοντας χαρακτηριστικά «ένας μπαίνει, ένας βγαίνει», ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία συνωστισμού και συγχρωτισμού. Η έξοδος από τον Ιερό Ναό γινόταν στη συνέχεια από την πλαϊνή είσοδο.

Ανοιχτές τις πόρτες άφησε και ο Ιερός Ναός του Ευαγγελισμού στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Ένας ιερέας στην πόρτα του ναού έλεγχε να μην γίνει συνωστισμός. Οι πιστοί που περίμεναν έλεγαν μεταξύ τους ότι «θα ήταν αδύνατον να μην έρθουμε να προσκυνήσουμε».

Οι ιερείς του ναού είπαν ότι η εκκλησία είναι κλειστή και ότι ο χώρος που είναι ανοικτός και μπαίνει ο κόσμος είναι ο χώρος των γραφείων και ότι πολλοί φτωχοί συμπολίτες παραλαμβάνουν από εκεί τα τρόφιμά τους. Ωστόσο, στον ίδιο χώρο είχαν τοποθετήσει τον Επιτάφιο, εικόνες και κεριά.

Αλλά και στη Θεσσαλονίκη υπήρξε συγκέντρωση πιστών έξω από εκκλησίες. Έξω από τον Ιερό Ναό Άγιας Μαρίνας, Αγίας Βαρβάρας και Αγίου Φανουρίου στην περιοχή της Τούμπας, στον  Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Χαλάστρα, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος και στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος, οι πιστοί περίμεναν στον προαύλιο χώρο αλλά και στο πεζοδρόμιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του seleo.gr στους ναούς έσπευσαν αστυνομικοί, οι οποίοι ενημέρωσαν τους πιστούς για τα μέτρα που λαμβάνονται αναφορικά με τις λειτουργίες των εκκλησιών. Με σκοπό να αποφευχθούν φαινόμενα κάποιων που θα επιδιώξουν να σπάσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας, άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ θα διενεργούν συνεχώς περιπολίες από το πρωί έως το βράδυ. 

Χριστιανικά Σωματεία: Υπογραφές για να ανοίξουν οι εκκλησίες την Ανάσταση

Συλλογή υπογραφών για να ανοίξουν οι ναοί την Ανάσταση μαζεύουν μέσω διαδικτύου τα Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία, λέγοντας πως η απόφαση της κυβέρνησης συνιστά καταπάτηση του δικαιώματος στη θρησκευτική λατρεία. «Ο Ιερός Ναός είναι το Σπίτι μας» αναφέρουν.

«Η ελληνική κυβέρνηση, επικαλούμενη λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, αποφάσισε το σφράγισμα όλων των ναών της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ελληνική Επικράτεια, ακόμα και τις ιερότατες ημέρες του Πάσχα. Το γεγονός αυτό συνιστά καταφανή καταπάτηση του δικαιώματος της πλειονότητας των Ελλήνων πολιτών στη θρησκευτική λατρεία (αρ. 13 Σ), χωρίς να λαβάνεται υπ’ όψιν η αρχή της αναλογικότητας (αρ. 25 Σ) όπως συμβαίνει με επιτυχία σε άλλα Ορθόδοξα Κράτη (Βουλγαρία, Γεωργία, Σερβία, Λευκορωσία κλπ) που διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα τα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2» λένε σε ανακοίνωσή τους.

«Οι υπογράφοντες ζητούμε επωνύμως από την Ελληνική Κυβέρνηση και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος να ανοίξουν οι ναοί για τους πιστούς, τηρώντας αυστηρά τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού (μεγάλες αποστάσεις των πιστών εντός και εκτός ναού με ενεργοποιημένα τα εξωτερικά μεγάφωνα)» προσθέτουν.

Μάλιστα, έχουν αναρτήσει και σχετικό βίντεο στο οποίο λένε πως «ζητούμε Ἀνάσταση στο σπίτι μας».