Άνοιγμα της αγοράς πιθανώς από 16 Μαρτίου, η ελπίδα των εμβολίων

Άνοιγμα της αγοράς πιθανώς από 16 Μαρτίου, η ελπίδα των εμβολίων

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και το άνοιγμα της αγοράς με τα σενάρια να το τοποθετούν γύρω στις 16 Μαρτίου.

Αν και τα κρούσματα παραμένουν σταθερά υψηλά, η εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμών αναπτερώνει τις ελπίδες και προσδοκίες για σταδιακή απελευθέρωση δραστηριοτήτων, όπως άφησαν σαφώς να εννοηθεί σήμερα οι Στέλιος Πέτσας και Θόδωρος Σκυλακάκης, τοποθετώντας το άνοιγμα του λιανεμπορίου στα μέσα Μαρτίου.

Η πρόοδος στο εμβολιαστικό πρόγραμμα ο εφικτός στόχος για 40.000 εμβολιασμούς ημερησίως και η σταδιακή διαμόρφωση τοίχους ανοσίας έως τον Μάιο ενισχύει τις ελπίδες ότι το φετινό Πάσχα θα είναι εντελώς διαφορετικό από το περυσινό. «Ο Απρίλιος είναι μήνας μαζικών εμβολιασμών, το Πάσχα θα είναι πολύ καλύτερο», ανέφερε χαρακτηριστικά νωρίτερα και ο Στέλιος Πέτσας.

Η συμπλήρωση χθες ενός χρόνου συνύπαρξης με τον κορονοϊό συνέπεσε με την ανακοίνωση χρονικής επέκτασης του αυστηρού lockdown στην Αττική μέχρι και τις 8 Μαρτίου, υπόμνηση ότι ο ιός επιμένει. Όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς έναν προσωρινό «συμβιβασμό» ανάμεσα στα «θέλω» της αγοράς και τα «πρέπει» των λοιμωξιολόγων. Ο συμβιβασμός έχει να κάνει με τη χρονική μετάθεση της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου για τις 16 Μαρτίου, όπως άφησαν να εννοηθεί σήμερα οι δύο υπουργοί.

Το πως αυτό θα γίνει, αν θα καθιερωθεί χρήση με SMS στο 13032 είναι ήσσονος σημασίας. Ακόμη και αυτοί που έχουν αναλάβει να φτιάξουν μια πλατφόρμα για την υποδοχή SMS που θα έχουν την ιδιαιτερότητα της «λήξης» ύστερα από τρεις ώρες, μιλούν για ένα σύστημα το οποίο εύκολα μπορεί να παραβιαστεί από τον οποιονδήποτε.

Το πιθανότερο είναι ότι η πλατφόρμα θα ελέγχει αν ο αποστολέας στέλνει και δεύτερο SMS από το ίδιο κινητό τηλέφωνο ύστερα από την παρέλευση του τρίωρου ώστε να μην εκδίδει νέα απάντηση για να επιτρέψει τη μετακίνηση.

Ωστόσο, το σύστημα δεν θα μπορεί να εμποδίσει τον καταναλωτή από το να στείλει SMS από άλλον αριθμό –δεν μπορεί ο αστυνομικός να γνωρίζει ποιος είναι ο κάτοχος του κινητού που έχει στα χέρια του ο καταναλωτής ούτε από το να κουβαλάει και μια «χάρτινη» βεβαίωση για τη μετακίνησή του. Φαίνεται λοιπόν ότι το lockdown θα παραταθεί και ότι το δημοσιονομικό κόστος θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο αποδεικνύοντας πόσο δύσκολο είναι να ξεμπερδέψουμε και με την… ουρά της πανδημίας. 

Τα νούμερα πάντως για τις επιπτώσεις των lockdown στην οικονομία είναι αμείλικτα. Κάθε μήνας που περνάει με το λιανεμπόριο κλειστό, το δημόσιο έλλειμμα αυξάνεται κατά περισσότερο από 1 δισ. ευρώ. Tο ΑΕΠ της χώρας συρρικνώνεται επίσης κατά 1 δισ. ευρώ τον μήνα με αποτέλεσμα να «τρίζει» από τώρα ο στόχος για επιστροφή στην ανάπτυξη μέσα στο 2021.

Τα επιχειρήματα που συνηγορούν στο να ανοίξει «εδώ και τώρα» το λιανεμπόριο αυξάνονται και πληθύνονται στις τάξεις του οικονομικού επιτελείου και όσων παρακολουθούν ημέρα με την ημέρα τα νούμερα να καταρρέουν. 

Την ίδια στιγμή, καθώς το λιανεμπόριο παραμένει κλειστό, η εστίαση μετρά μήνες που έχει κατεβάσει ρολά και ο τουριστικός κλάδος βρίσκεται σε πλήρη αβεβαιότητα τα μέτρα στήριξης επεκτείνονται συνεχώς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

Το δημοσιονομικό κόστος για τη στήριξη των εργαζομένων στα καταστήματα λιανικής που μένουν καθηλωμένοι στα σπίτια τους εισπράττοντας τα 534 ευρώ, για την αποζημίωση των ιδιοκτητών που μένουν χωρίς ενοίκιο, για την καταβολή των επιστρεπτέων προκαταβολών έρχεται να προστεθεί στις απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ και ο λογαριασμός εκτινάσσεται στα ύψη.

Η εκτίμηση ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα συγκρατηθεί στα 7 δισ. ευρώ έχει ήδη ανατραπεί πλήρως. Μετά και την ανακοίνωση ότι ο προϋπολογισμός των μέτρων στήριξης θα εκτιναχθεί από τα 7,5 δισ. ευρώ στα 11,6 δισ. ευρώ, η επικαιροποιημένη εκτίμηση ανεβάζει το πρωτογενές έλλειμμα στα 13-14 δισ. ευρώ.

Ελπίδα απέναντι σε όλα αυτά είναι η πορεία του προγράμματος εμβολιασμών. Τα στατιστικά δείχνουν ότι μέχρι σήμερα έχουμε ξεπεράσει τους 850.000 εμβολιασμούς και το πρόγραμμα ανεβάζει καθημερινά ταχύτητα, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Εφόσον το σύστημα καταφέρει να πιέσει ένα ημερήσιο στόχο 40.000 εμβολιασμών θα έχουμε 1 εκατ. εμβολιασμούς το μήνα. Δηλαδή τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο μπορούμε να έχουμε εμβολιάσει 3 εκατ. ανθρώπους και να είμαστε σε ένα καλό σημείο.

Στην κυβέρνηση δηλώνουν αισιόδοξοι πως βρισκόμαστε στην τελευταία φάση της πανδημίας, καθώς ο εμβολιασμός προχωρά με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς. Η χώρα κινείται εντός του στόχου που είναι ο εμβολιασμός να φτάσει στο 50%-60% έως τις αρχές του καλοκαιριού. Αυτή την στιγμή εμβολιάζονται ταυτόχρονα τρεις ομάδες, Η κατηγορία 80-84 ετών, ενώ έχει αρχίσει ο εμβολιασμός για τους 75-79 ετών και προχωρά γρήγορα αυτός για τους 60-64 ετών με εμβόλια της ΑstraZeneca