Γαλλία: Ανοίγει την Δευτέρα το μουσείο του Λούβρου - Απώλειες που ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ

Ανοίγει την Δευτέρα το μουσείο του Λούβρου - Απώλειες που ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ

Τη Δευτέρα, ανοίγει και πάλι τις πόρτες του για τους επισκέπτες το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, αλλά με περιορισμούς εξαιτίας του κορονοϊού και με τμήματά του κλειστά για το κοινό.

Να σημειωθεί πως το μουσείο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα παγκοσμίως, όπου μεταξύ άλλων φιλοξενείται και η«Μόνα Λίζα», παρέμεινε κλειστό από τις 13 Μαρτίου, γεγονός που οδήγησε σε «απώλειες εσόδων που ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια ευρώ», όπως δήλωσε ο διευθυντής του Ζαν-Λικ Μαρτίνεζ.

Υπόψιν πως ανάμεσα στους περισσότερους από δέκα εκατομμύρια επισκέπτες του, το 2018, σχεδόν τα τρία τέταρτα ήταν τουρίστες.

«Χάσαμε το 80% του κοινού μας. Το 75% των επισκεπτών μας ήταν ξένοι», επισήμανε ο Μαρτίνεζ. «Στην καλύτερη περίπτωση θα δούμε 20% με 30% του αριθμού των επισκεπτών μας σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι--αναμένουμε μεταξύ 4.000 και 10.000 επισκέπτες καθημερινά το μέγιστο αυτό το καλοκαίρι», πρόσθεσε.

Οι επισκέπτες φυσικά θα υποχρεούνται να φοράνε μάσκες, δεν θα λειτουργούν το κυλικείο και το βεστιάριο και το κοινό θα πρέπει να ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδρομή μέσα στους χώρους του μουσείου.

Μπροστά από την «Μόνα Λίζα», όπου συνήθως συγκεντρώνονται οι επισκέπτες για να βγάλουν σέλφι, έχουν τοποθετηθεί σημάνσεις στο δάπεδο για να διασφαλιστεί ότι τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η Γαλλία συμμετέχει με 100 εκατομμύρια ευρώ στον ετήσιο προϋπολογισμό του Λούβρου που ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ και το μουσείο συμπληρώνει το υπόλοιπο ποσό, σύμφωνα με ειδικούς.

Μόνον το 70% των δημόσιων χώρων του -45.000 τ.μ.- θα ανοίξει για το κοινό.

Επιπλέον, έπειτα από την επιτυχία της έκθεσης που φιλοξένησε για τα 500 χρόνια από τον θάνατο του Λεονάρντο ντα Βίντσι, η οποία ολοκληρώθηκε νωρίτερα φέτος, το εν λόγω μουσείο ανακοίνωσε ότι οι δύο προγραμματισμένες εκθέσεις που ματαιώθηκαν λόγω της πανδημίας, θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο.

Σημειωτέον πως το διάσημο μουσείο είχε εικονική παρουσία στη διάρκεια της καραντίνας και, όπως ανακοίνωσε σήμερα είναι το μουσείο με τους περισσότερους ακολούθους στο Instagram με πάνω από 4 εκατομμύρια ακολούθους.

Ο Μαρτίνεζ  μάλιστα σχεδιάζει την ανακαίνισή του ενόψει του 2024, που το Παρίσι θα φιλοξενήσει του Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ