Άννα Διαμαντοπούλου στο Bloomberg: Οι προτεραιότητές μου αν εκλεγώ ΓΓ του ΟΟΣΑ

Άννα Διαμαντοπούλου στο Bloomberg: Οι προτεραιότητές μου αν εκλεγώ ΓΓ του ΟΟΣΑ

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε στο Bloomberg η Άννα Διαμαντοπούλου με αφορμή την υποψηφιότητά της για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ.

Η ευρωπαία επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων τόνισε μεταξύ άλλων ότι σε περίπτωση που εκλεγεί θα επιδιώξει περισσότερη προσήλωση στην εφαρμογή προγραμμάτων και σχεδίων, όπως η Σύμβαση του ΟΟΣΑ για την Καταπολέμηση της Δωροδοκίας, καθώς και οι κατευθυντήριες οδηγίες για τις κρατικές επιχειρήσεις αλλά και για τις Διεθνείς Επενδύσεις.

«Θεωρώ ότι αποτελούν θεμελιώδεις συνθήκες για να εξασφαλιστεί διεθνώς ο ανταγωνισμός επί ίσοις όροις. Και τα τελευταίο είναι προϋπόθεση για την εξάλειψη των προβλημάτων στον τομέα της οικονομίας σε εθνικό επίπεδο, αλλά και γενικότερα σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε επίσης η κ. Διαμαντοπούλου.

Όπως επισήμανε δεδομένου ότι ο ΟΟΣΑ είναι ο επισπεύδων οργανισμός για τη δρομολόγηση πολιτικών, θα πρέπει να εστιάσει σε τρεις βασικές προτεραιότητες:

-στον ψηφιακό μετασχηματισμό,

-την κλιματική αλλαγή

-την αγορά εργασίας.

Σχετικά με την Επενδυτική Συμφωνία ΕΕ-Κίνας που υπεγράφη τον προηγούμενο μήνα η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε πως «αποτελεί ένα τολμηρό βήμα προόδου». «Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια και πολλούς γύρους διαπραγματεύσεων, η Κίνα δεσμεύθηκε να παραχωρήσει μεγαλύτερες δυνατότητες πρόσβασης των Ευρωπαίων επενδυτών στην αγορά της. Εξέλιξη σημαντική, καθώς προσφέρει ώθηση στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, δεδομένων των καλύτερων συνθηκών πρόσβασής τους σε μία από τις μεγαλύτερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές παγκοσμίως», είπε χαρακτηριστικά.

«Το παραπάνω είναι όντως ένα βήμα, αλλά μόνο προκαταρκτικό», είπε επίσης και πρόσθεσε: «Η Κίνα θα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες και τις αρχές των δίκαιων εμπορικών συναλλαγών. Θεωρώ ότι το ζήτημα αυτό δεν έχει μόνο οικονομική διάσταση. Δεν πρόκειται απλώς για αναζήτηση επενδύσεων, αλλά και για σεβασμό των αξιών και της δημοκρατίας. Συνεπώς, πιστεύω ότι θα αποτελέσει διπλωματική προτεραιότητα η ενότητα του φιλελεύθερου κόσμου έναντι της Κίνας. Οι φιλελεύθερες δημοκρατίες θα πρέπει να επιτύχουν συναίνεση σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά τους έναντι της Κίνας. Πιστεύω, επίσης, ότι και η εκλογή του Joe Biden θα συμβάλει σημαντικά προς την κατεύθυνση αυτή».

Τέλος, αναφορικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε πως πρέπει να συνεχίσει η πολιτική στήριξης των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας, μέχρι να επιτύχουμς ένα επίπεδο κανονικότητας. «Ταυτόχρονα, όμως, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να επενδύσουν σε τομείς όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η πράσινη ανάπτυξη. Γιατί, κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι επενδύσεις τους αυτές θα αποβούν αποτελεσματικές και αποδοτικές ως προς το ΑΕΠ, δεδομένης της σημασίας του για την οικονομία. Γιατί η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ δύσκολη και το γνωρίζουμε», κατέληξε η κ. Διαμαντοπούλου μιλώντας στο Bloomberg.