Ανησυχία από τις συνεχιζόμενες ταραχές στη Βόρεια Ιρλανδία από τους Προτεστάντες Ενωτικούς

Ανησυχία από τις συνεχιζόμενες ταραχές στη Βόρεια Ιρλανδία από τους Προτεστάντες Ενωτικούς

Συνεχίζονται οι ταραχές στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς για μια ακόμη νύχτα Προτεστάντες διαμαρτυρήθηκαν λόγω της συμφωνίας για το Brexit που αφήνει την επαρχία τους εντός τελωνειακής ένωσης. 

Η συμφωνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει ειδικό καθεστώς για το ονομαζόμενο «Όλστερ» από τους Προτεστάντες ενωτικούς, δηλαδή τον ιρλανδικό Βορρά που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Προτεστάντες του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) διαμαρτύρονται και για την επιείκεια που επέδειξαν οι αρχές έναντι των εθνικιστών του Σιν Φέιν να μην απαγγείλουν κατηγορίες σε βάρος των μελών του ακροδεξιού κόμματος των Καθολικών για πολυάριθμη παρουσία σε κηδεία πέρυσι, παραβαίνοντας τους περιορισμούς της καραντίνας.

Τις τελευταίες ημέρες οι διαμαρτυρίες έχουν λάβει τη μορφή σφοδρών επεισοδίων από την προτεσταντική νεολαία, και την Τετάρτη το βράδυ οι βίαιοι Ενωτικοί (υπέρ της διατήρησης της ένωσης της επαρχίας με τη Βρετανία) άρπαξαν ένα αστικό λεωφορείο, το άδειασαν από επιβαίνοντες και το πυρπόλησαν, ενώ επιτέθηκαν σε αστυνομικούς με πέτρες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε το βράδυ της Τετάρτης τη βαθιά του ανησυχία για την έξαρση της βίας στο Μπέλφαστ, με δεκάδες αστυνομικούς τραυματίες, καμένα οχήματα, και βόμβες μολότοφ να πέφτουν παντού στις συνοικίες των Προτεσταντών κάθε βράδυ.

Το τελευταίο διάστημα εγείρεται όλο και μεγαλύτερη ανησυχία για την ειρήνη στην περιοχή και ειδικότερα για την Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.

Η συμφωνία του 1998, γνωστή επίσης ως Συμφωνία του Μπέλφαστ, έθεσε τέλος στην ένοπλη αντιπαράθεση τριών δεκαετιών στη Βόρεια Ιρλανδία και έχει τηρηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τότε.

Υπενθυμίζεται ότι προ μηνός οι παραστρατιωτικές οργανώσεις των φιλοβρετανών προτεσταντών ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τη στήριξή τους στην ειρηνευτική συμφωνία εξαιτίας ανησυχιών για τη συμφωνία περί Brexit.