ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2051η
Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

Ανεπιθύμητος στις ΗΠΑ ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας Σ. Μπερίσα

Ανεπιθύμητος στις ΗΠΑ ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας Σ. Μπερίσα

Ανεπιθύμητο πρόσωπο (persona non grata) ανακηρύχθηκε από τις ΗΠΑ ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Όπως ανακοινώθηκε απαγορεύτηκε η είδοσος στις ΗΠΑ του Μπερίσα, αλλά και της οικογένειάς του, λόγω πληροφοριών και στοιχείων περί ανάμειξής τους σε υποθέσεις διαφθοράς, παρεμβάσεις σε δημόσιες υποθέσεις, κατάχρηση δημοσίου χρήματος, καθώς και παρεμπόδιση των δημοκρατικών εξελίξεων στη χώρα.

Από την πλευρά του ο Μπερίσα απέρριψε σε υψηλούς τόνους τις κατηγορίες, αξιώνοντας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να τις αποδείξει δημόσια.

Ανέφερε, μάλιστα, ότι υπήρξε «ο φλογερός Αλβανός φιλοαμερικανός πολιτικός που εφάρμοσε καθετί που του ζήτησαν οι αμερικανικές κυβερνήσεις» ενώ, πρόσθεσε, πως ήταν αυτός που αποκάλυψε τα σχέδια αλλαγής συνόρων στο Κοσσυφοπέδιο που, όπως ισχυρίστηκε, ετοίμαζε στο Βελιγράδι ο δισεκατομμυριούχος Τζόρτζ Σόρος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διάδοχος στο Δημοκρατικό Κόμμα που ίδρυσε Μπερίσα, Λιουλεζίμ Μπάσια, ο οποίος, πάντως, βάλλεται στη χώρα του ότι είναι πολιτικό υποχείριο του προκατόχου του.

Το θέμα μεταφέρθηκε σήμερα στην αλβανική Βουλή, όπου η υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδια για τις σχέσεις της κυβέρνησης με τη Βουλή, Ελίσα Σπυροπάλι, ισχυρίστηκε ότι ο μετωπικός αγώνας για να μπει τέρμα στην ατιμωρησία των πολιτικών δεν έχει πισωγύρισμα και κατηγόρησε τον «ξοφλημένο» όπως τον χαρακτήρισε, Μπερίσα, ότι καλλιέργησε στη χώρα καταστροφικά φαινόμενα, προσθέτοντας πω «η Αλβανία δεν του έχει καμιά υποχρέωση».

Εμβληματική πολιτική φυσιογνωμία ο Μπερίσα κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή της Αλβανίας τα τριάντα τελευταία χρόνια, διάστημα κατά το οποίο εξελέγη δύο φορές πρόεδρος της Δημοκρατίας, και άλλες δύο πρωθυπουργός, ενώ ήταν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης μέχρι την παραίτησή του, το 2013.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα προκάλεσε αίσθηση και αντιδράσεις και στην αλβανική κοινή γνώμη. Δεκάδες πρωτοσέλιδα, ρεπορτάζ, αναλύσεις και σχόλια παραθέτουν στοιχεία και πληροφορίες γύρω από την απόφαση των αμερικανικών αρχών και άλλα εγείρουν ερωτήματα για την χρονική συγκυρία της δημοσιοποίησης ενός τέτοιου θέματος.

Τον τελευταίο καιρό η πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα Γιούρι Κίμ, δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στην κατεύθυνση της εκκαθάρισης της δημόσιας ζωής από πρόσωπα με εμπλοκή στην διαφθορά και σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα. Μάλιστα, παρενέβη και ανάγκασε τα κόμματα να αφαιρέσουν από τα ψηφοδέλτιά τους στις πρόσφατες εκλογές, υποψήφιους αναμεμειγμένους σε έκνομες δραστηριότητες.