Ανεμβολίαστοι οι 9 στους 10 διασωληνωμένοι - Τα φαινόμενα άρνησης ιατρικών υπηρεσιών

Ανεμβολίαστοι οι 9 στους 10 διασωληνωμένοι - Τα φαινόμενα άρνησης ιατρικών υπηρεσιών

Ανησυχία προκαλούν τα υψηλά ποσοστά ανεμβολίαστων ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενών στις ΜΕΘ, αλλά και φαινόμενα νοσούντων που αρνούνται να διασωληνωθούν, όπως αυτό της 54χρονης η οποία κατέληξε στον Ευαγγελισμό. Τέτοια περιστατικά, ασθενών με covid που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία αλλά παρά την επιδείνωση της υγείας τους οι ίδιοι ή οι συγγενείς τους προβάλουν άρνηση στην ανάγκη διασωλήνωσης καταγράφονται σύμφωνα με πληροφορίες και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας.

Το πρόβλημα είναι ότι τρίτα πρόσωπα, ακόμα και με συνδρομή δικηγόρων, επιχειρούν να εμποδίσουν ή να αποτρέψουν τους γιατρούς από την έγκαιρη διασωλήνωση αυτών των ασθενών. Την ίδια στιγμή, αμετάβλητα παραμένουν τα ποσοστά των ανεμβολίαστων ασθενών που εισάγονται με covid στα νοσοκομεία της χώρας, με τα σημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ να δείχνουν ότι αποτελούν το 90,11%, του συνόλου των βαριά νοσούντων.

Σε σύνολο 364 διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, οι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι ανέρχονται σε 328, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι μόλις 36. Ποσοστό που φαίνεται ότι παραμένει αμετάβλητο εδώ και εβδομάδες, και ενώ την περασμένη Δευτέρα οι ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ αντιπροσώπευαν το 91,42% του συνόλου.

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας – Τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης Μ

Το απόγευμα της Παρασκευής  ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.729 νέα κρούσματα τα οποία εντοπίστηκαν στη χώρα τις τελευταίες 24 ώρες, καθώς και 35 νέους θανάτους από τον φονικό ιό. Οι εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 6,03% και έφτασαν το τελευταίο 24ωρο τις 246, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 251.

Ωστόσο, η «επιδημία δείχνει σαφή σημεία σταθεροποίησης στην Ελλάδα και τάσεις συρρίκνωσης», τόνισε κατά τη χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, καθώς παρατηρείται μείωση κατά 9% σε νέες διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα, ενώ η πίεση στο ΕΣΥ δείχνει σημάδια επιβράδυνσης και σταθεροποίησης, παρόλο που η εισαγωγή διασωληνωμένων στις ΜΕΘ αυξήθηκε κατά 8%.

Ανησυχία προκαλεί και η εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων της νέας μετάλλαξης Μ στη χώρα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει σε σημερινή του ανάρτηση ο καθηγητής Μαγιορκίνης, η νέα παραλλαγή του κορονοϊού «παρακολουθείται εδώ και αρκετό καιρό και προς το παρόν δεν βλέπουμε κάποια ιδιαίτερη δυναμική».

p>Ειδικότερα, ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε στην ανάρτησή του στο Facebook:

«Η πρώτη αναφορά στελέχους Β.1.621 που πλέον είναι γνωστό ως M στην Ελλάδα είναι στις αναφορές του ΕΟΔΥ από 1/7/2021 και απομονώθηκε εντός της χρονικής περιόδου 31/03-21/06. Στην χθεσινή αναφορά του ΕΟΔΥ δεν υπήρχαν νέα δείγματα με το στέλεχος Μ απλά τα στελέχη που ήταν σημασμένα ως B.1.621 ταξινομήθηκαν ως Μ καθότι η ονοματοδοσία έγινε την τελευταία εβδομάδα.

Το στέλεχος λοιπόν παρακολουθείται εδώ και αρκετό καιρό και προς το παρόν δεν βλέπουμε κάποια ιδιαίτερη δυναμική».