Ανεβάζει ταχύτητα η διαδικασία εμβολιασμών - Ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 30 - 39

Ανεβάζει ταχύτητα η διαδικασία εμβολιασμών - Ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 30 - 39

Επιταχύνεται το πρόγραμμα εμβολιασμών, με το άνοιγμα από Μεγάλη Τρίτη της πλατφόρμας για την ηλικιακή ομάδα 30 - 39 ετών, στην προσπάθεια που καταβάλλεται για να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας έναντι του κορονοϊού. 

«Δίνεται στην ουσία η ευκαιρία να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca τα άτομα 30-39 ετών», όπως ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας, Βασίσλης Κικίλιας, γνωστοποιώντας ότι οι εμβολιασμοί θα διενεργούνται σε ιδιωτικές κλινικές, πολυιατρεία αλλά και ιδιωτικά θεραπευτήρια, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, θα επεκταθούν και τα Σαββατοκύριακα, ενώ θα διευρυνθεί και το ωράριο των εμβολιαστικών Κέντρων ως τις 10 το βράδυ.

Θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα των ηλικιακών ομάδων 40-44 και 45-49 ετών. Στο μεταξύ από το Σάββατο 24 Απριλίου, άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της covid-19 για την ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών.

Οσοι λοιπόν από τις παραπάνω ομάδες επιθυμούν να εμβολιαστούν, κατά τη γνωστή διαδικασία, μπαίνουν στο emvolio.gov.gr και αναγράφοντας τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ τους θα βλέπουν το εμβολιαστικό κέντρο και τις ημερομηνίες εμβολιασμού τους και θα μπορούν να κλείνουν ηλεκτρονικά τα ραντεβού.

Οι διαδικασίες εμβολιασμού επιταχύνονται και  δημιουργείται και δεύτερο σύστημα  που αφορά νεότερες ηλικιακές ομάδες, ώστε να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας εντός του καλοκαιριού. 

Υπογραμμίζεται ότι η Επιχείρηση «Ελευθερία» συνεχίζεται και στα νησιά, στα οποία ακολουθείται ένας διαφορετικός ρυθμός  σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα, κυρίως για επιχειρησιακούς λόγους εφοδιαστικής αλυσίδας, μεταφοράς του εμβολίου και διενέργειας των εμβολιασμών.

Ολοκληρώνονται οι εμβολιασμοί στα νησιά με κάτω από 1.000 κατοίκους και σύντομα θα επιταχυνθεί ο ρυθμός εμβολιασμών και στα μεγαλύτερα νησιά. Στόχος είναι τον Ιούνιο να φτάσουμε μέχρι τα 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς.

Ανάπτυξη εμβολιαστικών κέντρων

Αξίζει να επισημανθεί πως τον Μάιο θα αναπτυχθούν 1.471 εμβολιαστικά κέντρα, αριθμός που θα αυξηθεί καθώς θα προστεθούν δυνάμεις και από τον ιδιωτικό τομέα,  πολυϊατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κλινικές και θεραπευτήρια. Για την υλοποίηση του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών κατά της covid-19  τα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν εντός των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, των Νοσοκομείων Αρεταίειο και Αιγινήτειο, των δημόσιων δομών ΠΦΥ και των Τοπικών Ομάδων Υγείας, καθώς και των εμβολιαστικών κέντρων υψηλής δυναμικότητας, δύνανται να λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα (συμπεριλαμβανομένων και ημερών αργίας), με ωράριο από τις 7:00 π.μ. έως 24:00, σε δύο βάρδιες.

Υπενθυμίζεται ότι: 

- Από την εταιρεία Pfizer θα παραδοθούν 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο.

- Από την εταιρεία Moderna θα παραλάβουμε 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο.

- Από την εταιρεία Johnson & Johnson, έχουμε παραλάβει  33.600 δόσεις και αναμένουμε  300.000 δόσεις το Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

- Η εταιρεία AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου. Αναμένουμε από αυτήν ένα αριθμό δόσεων 450.000-500.000 για κάθε μήνα.