Ανατρέπονται παθογένειες δεκαετιών, ψηφιακό αντίγραφο πτυχίου από ΑΕΙ
Κεραμέως, Πιερρακάκης σε DAP Academy

Ανατρέπονται παθογένειες δεκαετιών, ψηφιακό αντίγραφο πτυχίου από ΑΕΙ

Επιχειρούνται να ανατραπούν παθογένειες δεκαετιών στο ελληνικό πανεπιστήμιο με την ελάχιστη βάση εισαγωγής και το σώμα πανεπιστημιακής αστυνομίας, ήταν το μήνυμα της υπ. Παιδείας Νίκης Κεραμέως στην πρώτη διαδικτυακή ημερίδα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με αντικείμενο τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σύντομα πολλά πανεπιστήμια θα δίνουν ψηφιακά αντίγραφο του πτυχίου μέσα από μια πλατφόρμα, προανήγγειλε από την πλευρά του ο υπ. Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και σε άλλες καινοτομίες, όπως ότι ο επιτυχών στις εξετάσεις για την εισαγωγή του σε ΑΕΙ, θα λαμβάνει ένα γραπτό μήνυμα σχετικά με την σχολή που μπήκε.

«Έκρηξη» έργων ΣΔΙΤ με έμφαση μεταξύ άλλων στην εκπαίδευση έρχεται τα επόμενα χρόνια, ανέφερε, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, κάνοντας λόγο για εκτίναξη των πληρωμών στα 600 εκατ. ευρώ το χρόνο, δίνοντας έμφαση στις φοιτητικές εστίες και εξηγώντας ότι το «κλειδί» τέτοιων projects είναι ότι ο ανάδοχος αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου όχι μόνο την κατασκευή, αλλά και την συντήρησή τους σε βάθος 25-30 ετών.

Η συμμετοχή στην ημερίδα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ υπερέβη τα 900 άτομα, σε κάθε πάνελ συνδέθηκαν κατ’ ελάχιστον 350 μέλη της από ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και φοιτητές που δεν είναι μέλη της παράταξης και εγγράφηκαν για να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο σεμινάριο. Σε ορισμένες μάλιστα θεματικές οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τους 450-500.

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι που οι προτάσεις μας γίνονται νόμοι του κράτους και με αυτό τον τρόπο συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός ελεύθερου σύγχρονου και εξωστρεφούς δημόσιου πανεπιστημίου. Η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών στηρίζει αυτές τις αλλαγές και όσες έρχονται», ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης.

Στις αλλαγές που δρομολογούνται στην Παιδεία με στόχο να ανατραπούν παθογένειες ετών, αναφέρθηκε η υπ. Παιδείας Ν. Κεραμέως, τονίζντας ότι στρεβλώσεις, όπως ο ρυθμός αποφοίτησης και οι ακραία χαμηλές βάσεις εισαγωγής, ζητήματα που αμφότερα χαρακτηρίζουν το εκπαιδευτικό μας σύστημα στην ευρωπαϊκή κλίμακα, είναι που οδήγησαν στις νέες ρυθμίσεις.

«Στόχος είναι να χτίσουμε επιλογές για τους νέους», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός, ενώ ειδική μνεία έκανε και για την ειδική ομάδα προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ζήτημα που βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης. «Το σώμα αυτό θα λειτουργεί υπό την σκέπη της Αστυνομίας αλλά θα προσαρμοστεί στις ιδιαιτερότητες του χώρου του Πανεπιστημίου. Τα μέλη του που θα έχουν ρόλο τόσο προληπτικό όσο και αντιμετώπισης έκνομων ενεργειών θα διατίθενται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ιδρύματος», απάντησε η υπουργός. Σε ερώτηση του Διευθυντή του parapolitika.gr Γιώργη Νόκου για το πώς θα λειτουργήσει ακριβώς η επέμβαση αυτού του σώματος ασφαλείας, η υπουργός διαμήνυσε πως θα υπάρξει ειδικός αριθμός στον οποίο θα μπορούν φοιτητές και εκπαιδευτικοί να αναφέρουν περιστατικά που χρήζουν επέμβασης. 

Ψηφιακό αντίγραφο πτυχίου από τα πανεπιστήμια

Στις προκλήσεις του αύριο για τα πανεπιστήμια, τα οποία σύντομα θα δίνουν ψηφιακό αντίγραφο πτυχίου, αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. «Σύντομα αρκετά πανεπιστήμια θα χορηγούν ψηφιακά αντίγραφο του πτυχίου μέσα από μια ειδική πλατφόρμα», απάντησε ο υπουργός» σε ερώτηση του Γιώργου Ευγενίδη από τον ΣΚΑΙ για το ποιες υπηρεσίες και δομές των ΑΕΙ, μπορούν να εξυπηρετούν τους φοιτητές «με ένα κλικ». Είμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, όπως είπε, για την αυτοματοποίηση της αλληλεπίδρασης φοιτητών και γραμματείας, μέσω μιας ειδικής πλατφόρμας που θα επιτρέπει την απευθείας εξυπηρέτησή τους. «Προσπαθούμε κάποιες από τις διαδικασίες να τις κάνουμε ψηφιακές, πιο γρήγορες, πιο απλές» όπως για παράδειγμα μπορεί να λαμβάνει ο επιτυχών στις εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ένα γραπτό μήνυμα σχετικά με την σχολή που μπήκε, τόνισε ο υπουργός.

Εισήλθαμε στην δεκαετία των ΣΔΙΤ

«Οι ΣΔΙΤ είναι η άλλη πτυχή της επικαιρότητας της αναβάθμισης των ΑΕΙ με καλύτερες συνθήκες και νέα project  που θα δώσουν σε όλους τους νέους καλύτερες προοπτικές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους», ανέφερε από την πλευρα του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, εξηγώντας την σπουδαιότητα των συμπράξεων δημοσίου-ιδιωτικού τομέα για την αναβάθμιση των πανεπιστημιακών υποδομών, με έμφαση στις φοιτητικές εστίες.

Σε ερώτηση του Διευθυντή του liberal.gr Γιώργου Φιντικάκη αλλά και των φοιτητών, ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες επενδύσεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, εξηγώντας ότι η ενίσχυση των υποδομών και ιδιαιτέρως των φοιτητικών εστιών πρώτη προτεραιότητα. Κλειδί του μοντέλου των ΣΔΙΤ, το οποίο και αποτελεί μονόδρομο για την ταχεία υλοποίηση πληθρώας επενδύσεων, είναι αφενός ότι το Δημόσιο καταβάλει στον ανάδοχο τα χρήματα σε βάθος χρόνου, αφετέρου ότι εκείνος αναλαμβάνει να υπηρετησει το έργο, δηλαδή να το συντηρήσει για όσο διάστημα διαρκεί η μεταξύ τους σύμβαση, άρα σε βάθος 25-30 ετών.

Κίνητρο στις επιχειρήσεις για προσλήψεις

Στην αλλαγή φιλοσοφίας του ΟΑΕΔ αναφέρθηκε τέλος, ο Διοικητής του Σπύρος Πρωτοψάλτης. «Δυστυχώς τα αρχικά του ΟΑΕΔ έχουν ταυτιστεί με την ανεργία και όχι με την απασχόληση και αυτό είναι που προσπαθούμε να αλλάξουμε. Έχουμε ήδη αναβαθμίσει τις επενδύσεις μας για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων όσων αναζητούν απασχόληση, ενώ έχουμε δημιουργήσει προγράμματα τα οποία δίνουν επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις προκειμένου να έχουν κίνητρο να αυξήσουν τις προσλήψεις», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Πρωτοψάλτης. Αντικείμενο της θεματικής αυτής, η αναδιάρθρωση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και οι ενέργειες που γίνονται για συνεχή επιμόρφωση των ανέργων με στόχο όχι μόνο την εύρεση εργασίας, αλλά την ουσιαστική τους ένταξη σε ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον σύμφωνα με τις δεξιότητές τους.