Αναστολή των συμφωνιών έκδοσης με Καναδά, Αυστραλία, Βρετανία
Κίνα - Χονγκ Κονγκ

Αναστολή των συμφωνιών έκδοσης με Καναδά, Αυστραλία, Βρετανία

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή των συμφωνιών έκδοσης ανάμεσα στο Χονγκ Κονγκ και τρεις δυτικές χώρες (Καναδάς, Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο), που είχαν επικρίνει την επιβολή από το Πεκίνο ενός αμφιλεγόμενου νόμου για την ασφάλεια στην αυτόνομη περιφέρεια.Αυτό το μέτρο αντιποίνων του Πεκίνου μοιάζει εν πολλοίς συμβολικό, καθώς οι χώρες αυτές έχουν ήδη αναστείλει μονομερώς τις συμφωνίες έκδοσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον νέο νόμο που τέθηκε σε ισχύ στις 30 Ιουνίου στην πρώην βρετανική αποικία.

«Αυτές οι εσφαλμένες ενέργειες (...) έπληξαν σοβαρά τις βάσεις της δικαστικής συνεργασίας», δήλωσε στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου ο Ουάνγκ Ουενμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Κίνα αποφάσισε να αναστείλει τις συμφωνίες έκδοσης ανάμεσα στο Χονγκ Κονγκ και στον Καναδά, την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και τις συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης», υπογράμμισε.

Αρκετές δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάλεσαν την Κίνα να αποσύρει τον νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ.

Η νέα νομοθεσία προκαλεί φόβους στην τοπική δημοκρατική αντιπολίτευση για μια σοβαρή υποχώρηση των ελευθεριών που ισχύουν στην περιφέρεια αυτή των 7,5 εκατ. κατοίκων, που μεταβιβάστηκε στην Κίνα το 1997.

Για το Πεκίνο, με τον νόμο αυτό διασφαλίζεται επίσημα η σταθερότητα, τερματίζονται οι βανδαλισμοί που αμαύρωσαν τις διαδηλώσεις για τη δημοκρατία που πραγματοποιήθηκαν το 2019 στην περιφέρεια, και καταστέλλεται ένα μαχητικό ρεύμα υπέρ της ανεξαρτησίας.

Από το 1997, το Χονγκ Κονγκ απολαμβάνει ευρεία αυτονομία σε σχέση με την ηπειρωτική Κίνα την οποία διοικεί το Κομμουνιστικό Κόμμα. Οι κάτοικοί του επωφελούνται κυρίως από την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία του Τύπου και μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

AP Photo/Kin Cheung