Νίκος Χαρδαλιάς: «Αν τηρήσουμε τα μέτρα δεν θα πάμε σε lockdown» - Κριτική σε όσους τα υπονομεύουν

«Αν τηρήσουμε τα μέτρα δεν θα πάμε σε lockdown» - Κριτική σε όσους τα υπονομεύουν

«Αν κάποιοι προσπαθούν να υπονομεύσουν την εθνική προσπάθεια, τότε προφανώς θα πάμε σε lockdown, αλλά είμαστε ακόμη μακριά», ανέφερε σήμερα ο Ν.Χαρδαλιάς, ασκώντας παράλληλα κριτική σε όσους στηρίζουν διαδηλώσεις χωρίς μέτρα προστασίας.

Το μήνυμα του για μια ακόμη φορά ήταν ότι πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα, είπε ότι η τελευταία εβδομάδα παρουσιάζει σταθεροποίηση στο μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων, με έντονη μεταβλητότητα, μείωση του αριθμού θανάτων, αλλά αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε παράταση των μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού στις πύλες εισόδου της χώρας μέχρι τις 12 Οκτωβρίου.

«Ακούω να ρωτάνε αν θα λάβουμε πρόσθετα μέτρα. Το ερώτημα είναι αν τηρούνται τα μέτρα που έχουμε πάρει. Ο ιός χτυπά όλους, ανεξαιρέτως ποιος είναι και τι ηλικία έχει», είπε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση η ανησυχία είναι έντονη, ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων είναι τα 39 έτη, γι' αυτό και, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, η κατάσταση απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση καθώς ο  αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση αυξάνεται.

Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της Πέλλας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων, ειδικά τις επόμενες ημέρες και να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών, καθιστώντας σαφές ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Ανέφερε πως μετά τα 114 κρούσματα που εντοπίστηκαν σε κονσερβοποιία στο Μαυροβούνι Σκύδρας, ανεστάλη η λειτουργία της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Έντονο επιδημιολογικό φορτίο παρατηρείται και στην Κύθνο, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, η οποία από σήμερα το πρωί βρίσκεται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων. Ειδικότερα, ανέφερε ότι απαγορεύεται η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 24:00 έως τις 05:00, αναστέλλεται κάθε είδους εκδήλωσης, απαγορεύεται κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων, στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι από 4 άτομα, εκτός αν πρόκειται για συγγενείς πρώτου βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα και τέλος είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους σε όλο το νησί.

«Τα μέσα αυτοπροστασίας είναι το μόνο μέσο που διαθέτουμε για να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο», διαμήνυσε ο υφυπουργός.