Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018, 18:58
Τελευταία ενημέρωση: 19:53

-A +A

Αν. Μέρκελ: Δε θα διαλυθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018, 18:58
Τελευταία ενημέρωση: 19:53
Αν. Μέρκελ: Δε θα διαλυθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός
-A +A

Στη δήλωση ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας δε θα «πέσει» και θα επιβιώσει την ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στη χώρα προχώρησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ,  μετά από τα σχόλιά του διοικητή της BfV σχετικά με την εκδίωξη των μεταναστών από ακροδεξιούς ακτιβιστές στην ανατολική πόλη του Κέμνιτς.

Ειδικότερα, η αντιπαράθεση προήλθε μετά από τις προκλητικές δηλώσεις του Χανσ - Γκέοργκ Μάασεν, διοικητή της BfV, που είναι υπεύθυνη για την εσωτερική ασφάλεια, ο οποίος υποστήριξε ότι το βίντεο που δείχνει στους ακροδεξιούς διαδηλωτές να κυνηγούν τους μετανάστες στηρίζεται σε ψευδή στοιχεία και εν συνεχεία αμφισβήτησε την αυθεντικότητά του.

Οι εταίροι του κόμματος της Μέρκελ, οι κεντροαριστεροί σοσιαλδημοκράτες (SPD), ζητούν την απομάκρυνση του Μάασεν ωστόσο ο συντηρητικός υπουργός Εσωτερικών, που έχει υιοθετήσει αρνείται να τον απομακρύνει καθώς φοβάται ότι θα μπορούσε να εξαπατήσει την κυβέρνηση.

«Όσο σημαντική και να είναι η θέση του Μάασεν, είναι εντελώς σαφές ότι ο συνασπισμός δεν θα διαλυθεί λόγω του ζητήματος του προέδρου μιας υποδεέστερης υπηρεσίας», ανέφερε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Λιθουανία .

Σημειώνεται, ότι η Μέρκελ πρόκειται να προεδρεύσει της συνάντησης την επόμενη βδομάδα για την υπόθεση του του Μάασεν μετά την εκδίκαση της ηγεσίας του Ζέέχοφερ και των ηγέτών του SPD στην Πέμπτη.

«Όταν η καγκελάριος επιστρέψει από το εξωτερικό, πρέπει να καταλήξουμε σε τελική απόφαση σχετικά με αυτό το ζήτημα», δήλωσε η Άννγκρετ Κραμπ - Κάρενμπάουερεν, η γενική γραμματέα των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ (CDU).

Υπενθυμίζεται, ότι ο Μάασεν δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild την περασμένη εβδομάδα: «Βάσει της προσεκτικής μου εκτίμησης, υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι το βίντεο αποτελεί στόχευση ψευδών πληροφοριών που αποσκοπούν ενδεχομένως στον αποπροσανατολισμό της προσοχής του κοινού από τη δολοφονία στο Κέμνιτς.

Επιπλέον, η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι διαφωνεί με την άρση των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας όσο δεν παρατηρείται πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία στην ανατολική Ουκρανία.

«Δεν θα εξετάσουμε την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας όσο δεν εφαρμόζονται οι συμφωνίες του Μινσκ ή δεν πραγματοποιείται πρόοδος», είπε στους δημοσιογράφους η Μέρκελ.

Μέχρι και σήμερα «δεν υπάρχει καμία ουσιαστική πρόοδος στη διαδικασία του Μινσκ και αυτό δεν είναι καλή είδηση», πρόσθεσε, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τους ηγέτες των τριών χωρών της Βαλτικής.

Οι ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ υπογράφησαν το 2015 και επέτρεψαν να περιοριστούν η βία και οι συγκρούσεις που είχαν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους στην ανατολική Ουκρανία.

Την Πέμπτη, το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε να παρατείνει μέχρι τις 15 Μαρτίου 2019 τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε περισσότερους από 150 Ρώσους και στους ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας.

Όταν ρωτήθηκε για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2, που θα συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, παρακάμπτοντας την Πολωνία και την Ουκρανία, η καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι «η Ουκρανία θα παραμείνει διαμετακομιστικός κόμβος».

Η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε χαρακτήρισε τον αγωγό αυτό «γεωπολιτικό σχέδιο» που μπορεί να ενισχύσει τη ρωσική επιρροή στην ΕΕ.

Φωτογραφία AP

 

 

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα