ΓΔ: 906,07 9,06 (1,01 %)

Τζίρος: 91,86 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2018η
Τρίτη, 11 Μαΐου 2021

ΓΔ: 906,07 9,06 (1,01 %)

Τζίρος: 91,86 εκατ. €   RT

Ηλ. Μόσιαλος: Αν ήμασταν εκτός ΕΕ, τώρα θα παρακαλούσαμε να μας δώσουν και εμάς μερικά εμβόλια

Αν ήμασταν εκτός ΕΕ, τώρα θα παρακαλούσαμε να μας δώσουν και εμάς μερικά εμβόλια

«Αν ήμασταν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης τώρα θα παρακαλούσαμε τα μέλη της Ένωσης να μας δώσουν και εμάς μερικά εμβόλια αν τους περισσέψουν», επισημαίνει ο καθηγητής της πολιτικής της υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος σχολιάζοντας την κατάσταση που έχει προκύψει με την έλλειψη των εμβολίων και τη μάχη ανάμεσα σε φαρμακευτικές εταιρείες και ΕΕ. σε ανάρτησή του στο Facebook. 

Μπορούσε να υπάρξει καλύτερος χειρισμός

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να είχε χειριστεί το θέμα της προμήθειας των εμβολίων με καλύτερο τρόπο. Δεν είχε κάνει αξιολόγηση του ρίσκου ενός τόσο μεγάλου εγχειρήματος και δεν είχε εναλλακτικά σχέδια», υποστηρίζει.

«Έχει όμως τη δυνατότητα, παρά τις σημαντικές καθυστερήσεις και τις στρατηγικές αδυναμίες, να ενθαρρύνει με κίνητρα τη σύμπραξη των εταιρειών που ανακάλυψαν τα εμβόλια με εταιρείες που έχουν παραγωγικές δυνατότητες. Είδαμε ότι η Sanofi και η Novartis θα αναλάβουν την παραγωγή των εμβολίων της Pfizer», σημειώνει ο καθηγητής.

Η παραγωγή είναι εύκολη

«H παραγωγή των mRNA εμβολίων είναι εύκολη (ένας από τους μύθους που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι ότι είναι δύσκολο άλλες εταιρείες να παράξουν τα mRNA εμβόλια). Αν όμως είχαν προετοιμαστεί οι εταιρείες αυτές, αλλά και αρκετές άλλες, από τον Ιούνιο θα είχαν αναπροσαρμόσει την παραγωγική τους αλυσίδα και τις προτεραιότητες τους και τώρα δεν θα είχαμε κανένα θέμα», υπογραμμίζει.

«Φαίνεται ότι οι αντιδράσεις των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των Ευρωπαίων πολιτών καθώς και η δήλωση του Charles Michel ότι αν χρειαστεί η ΕΕ θα εφαρμόσει έκτακτα μέτρα (με βάση το Politico αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας) αλλά και δημοσιεύματα σε σοβαρά ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης όπως στο Spiegel σήμερα (που θέτει και αυτό το θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας), φέρνουν αποτελέσματα. Οι εταιρείες κινούνται άμεσα για να αυξήσουν την παραγωγή με συμπράξεις με άλλες εταιρείες», τονίζει ο κ. Μόσιαλος.

Θα είχαμε ταχύτερες εξελίξεις

«Αν αυτά τα μεγάλα θέματα είχαν τεθεί από την άνοιξη η έστω το καλοκαίρι, (οπως είχα επισημάνει με αρθρογραφία μου σε Ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ ήδη από τον Απρίλιο) τότε θα είχαμε ταχύτερες εξελίξεις και μεγαλύτερη διαθεσιμότητα εμβολίων. Αλλά δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε Plan B και έτσι τώρα θα έχουμε καθυστερήσεις», διευκρινίζει.

«Εκτός Ευρώπης όμως θα είχαμε σημαντικά προβλήματα πρόσβασης στα εμβόλια. Όπως έχουν οι περισσότερες χώρες στον πλανήτη Γη. Σε άλλους πλανήτες δεν ξέρω τι γίνεται», καταλήγει ο καθηγητής.

Η πλήρης ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου έχει ως εξής:

«Αν ήμασταν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης τώρα θα παρακαλούσαμε τα μέλη της Ένωσης να μας δώσουν και εμάς μερικά εμβόλια αν τους περισσέψουν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να είχε χειριστεί το θέμα της προμήθειας των εμβολίων με καλύτερο τρόπο.

Δεν είχε κάνει αξιολόγηση του ρίσκου ενός τόσο μεγάλου εγχειρήματος και δεν είχε εναλλακτικά σχέδια.

Έχει όμως τη δυνατότητα, παρά τις σημαντικές καθυστερήσεις και τις στρατηγικές αδυναμίες, να ενθαρρύνει με κίνητρα τη σύμπραξη των εταιρειών που ανακάλυψαν τα εμβόλια με εταιρείες που έχουν παραγωγικές δυνατότητες. Είδαμε ότι η Sanofi και η Novartis θα αναλάβουν την παραγωγή των εμβολίων της Pfizer.

H παραγωγή των mRNA εμβολίων είναι εύκολη (ένας από τους μύθους που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι ότι είναι δύσκολο άλλες εταιρείες να παράξουν τα mRNA εμβόλια). Αν όμως είχαν προετοιμαστεί οι εταιρείες αυτές, αλλά και αρκετές άλλες, από τον Ιούνιο θα είχαν αναπροσαρμόσει την παραγωγική τους αλυσίδα και τις προτεραιότητες τους και τώρα δεν θα είχαμε κανένα θέμα.

Φαίνεται ότι οι αντιδράσεις των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των Ευρωπαίων πολιτών καθώς και η δήλωση του Charles Michel ότι αν χρειαστεί η ΕΕ θα εφαρμόσει έκτακτα μέτρα (με βάση το Politico αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας) αλλά και δημοσιεύματα σε σοβαρά ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης όπως στο Spiegel σήμερα (που θέτει και αυτό το θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας), φέρνουν αποτελέσματα. Οι εταιρείες κινούνται άμεσα για να αυξήσουν την παραγωγή με συμπράξεις με άλλες εταιρείες.

Αν αυτά τα μεγάλα θέματα είχαν τεθεί από την άνοιξη η έστω το καλοκαίρι, (οπως είχα επισημάνει με αρθρογραφία μου σε Ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ ήδη από τον Απρίλιο) τότε θα είχαμε ταχύτερες εξελίξεις και μεγαλύτερη διαθεσιμότητα εμβολίων. Αλλά δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε Plan B και έτσι τώρα θα έχουμε καθυστερήσεις.

Εκτός Ευρώπης όμως θα είχαμε σημαντικά προβλήματα πρόσβασης στα εμβόλια. Όπως έχουν οι περισσότερες χώρες στον πλανήτη Γη. Σε άλλους πλανήτες δεν ξέρω τι γίνεται.»