Αν. Γ.Γ. ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα παράγοντας σταθερότητας στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη

Αν. Γ.Γ. ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα παράγοντας σταθερότητας στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη

 «Η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό σύμμαχο και παράγοντα σταθερότητας στη Μεσόγειο και την Ευρώπη», τόνισε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μιρτσέα Γκεοάνα, κατά την έναρξη της παρέμβασής του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

   Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία «ΝΑΤΟ 2030», υπογράμμισε τις κοινές αξίες και τα κοινά συμφέροντα που ενώνουν τα μέλη της συμμαχίας, ενώ μίλησε και για τις προκλήσεις του αύριο.

   Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών του Φόρουμ, ο Μιρτσέα Γκεοάνα διευκρίνισε ότι η έννοια της ασφάλειας δεν περιορίζεται πλέον σε ό,τι ξέραμε στο παρελθόν, αλλά αφορά και τομείς όπως η κλιματική αλλαγή, η τεχνολογία και η υγεία, όπως απέδειξε το πρόσφατο παράδειγμα της πανδημίας. «Κανείς δεν είναι μόνος του, και όλοι ενωμένοι πορευόμαστε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την ασφάλεια των πολιτών και της δημοκρατίας», υπογράμμισε.

   Χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ την πιο ισχυρή συμμαχία στην ιστορία της ανθρωπότητας και μίλησε για την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των παγκόσμιων συμμαχιών. «Χωρίς την ασφάλεια ως θεμέλιο, δεν μπορούμε να μιλάμε για δυνατές και σταθερές δημοκρατίες», είπε.

   Αναφερόμενος σε χώρες όπως η Ρωσία, τόνισε ότι πρέπει να μειωθεί η ένταση και να αποφευχθεί η κλιμάκωση, και συγχρόνως να γίνει σαφής η σημασία του διαλόγου. Σχετικά με τον διάλογο Αθήνας - Άγκυρας, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ξεκαθάρισε ότι το ΝΑΤΟ τον στηρίζει απόλυτα, καθώς είναι και πολιτική πλατφόρμα που επιδιώκει να συνομιλούν τα μέλη του.