Αν. Φάουτσι: Ως την επόμενη εβδομάδα τα αποτελέσματα του εμβολίου της Moderna

Αν. Φάουτσι: Ως την επόμενη εβδομάδα τα αποτελέσματα του εμβολίου της Moderna

O επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι εκτίμησε ότι τα αποτελέσματα του εμβολίου της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna θα ανακοινωθούν ως την επόμενη εβδομάδα.

Η εταιρεία με έδρα την Μασαχουσέτη αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα δεδομένα από μια εκτεταμένη κλινική δοκιμή του πειραματικού εμβολίου της για COVID-19 σε διάστημα από δύο ημερών έως «λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα», δήλωσε ο Φάουτσι σε διαδικτυακή εκδήλωση της εφημερίδας Financial Times.

Παράλληλα, προέβλεψε έναν υψηλό βαθμό αποτελεσματικότητας για το «σχεδόν πανομοιότυπο» με τον αντίστοιχο του σκευάσματος της Pfizer. «Μπορεί να μην είναι 95%, μπορεί να είναι 90%, ή 96%, ή 89%, αλλά θα είναι σε αυτό το επίπεδο», είπε.

Η Moderna, η οποία χρησιμοποιεί μια τεχνολογία παρόμοια με την Pfizer, δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι το χρονοδιάγραμμα του Νοεμβρίου για τη δημοσιοποίηση των πρώιμων δεδομένων από τις κλινικές δοκιμές βρίσκεται σε καλό δρόμο.

"Ετοιμαζόμαστε ενεργά για την κυκλοφορία του mRNA-1273 και έχουμε υπογράψει μια σειρά συμφωνιών εφοδιασμού με κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο", είχε τονίσει σε ανακοίνωσή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, Στέφαν Μπάνσελ ο οποίος εκτίμησε ότι ενδεχομένως να υποβληθεί αίτημα επείγουσας έγκρισης προς την ομοσπονδιακή αρχή (FDA) στις αρχές Δεκεμβρίου. 

Τα σχόλια του Μπάνσελ υποδηλώνουν ότι το χρονοδιάγραμμα της Moderna δεν απέχει πολύ από αυτό της φαρμακευτικής Pfizer, η οποία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει να ζητήσει έγκριση από την FDA για επείγουσα χρήση του εμβολίου της έως τα τέλη Νοεμβρίου.