Άμεση οικονομική στήριξη των πληγέντων με 600 ευρώ και μέχρι 6.000 ευρώ για οικοσυσκευές
Στ. Πέτσας

Άμεση οικονομική στήριξη των πληγέντων με 600 ευρώ και μέχρι 6.000 ευρώ για οικοσυσκευές

Την άμεση οικονομική στήριξη των πληγέντων από την καταστροφική πυρκαγιά στην Κορινθία και τη Δυτική Αττική με 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες και μέχρι 6.000 ευρώ για δαπάνες οικοσκευής, μετά την πρώτη καταγραφή των ζημιών, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας από το Αλεποχώρι όπου βρίσκεται από νωρίς το πρωί κυβερνητικό κλιμάκιο.

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις του μετά από τη σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι μετά από αυτές τις δαπάνες κοινωνικής προστασίας που θα χορηγήσει το υπουργείο Εσωτερικών, θα ακολουθήσει σειρά δαπανών από τα αρμόδια υπουργεία σχετικά με την αντιπλημμυρική θωράκιση των πληγεισών περιοχών, τη στεγαστική συνδρομή, την οικιστική στήριξη και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Σημειώνεται πως το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελείται επίσης από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για Θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά, τους γενικούς γραμματείς Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο, Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κωνσταντίνο Μπαγινέτα, και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας ευχαρίστησε όλους όσοι επιχείρησαν στην περιοχή, το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αυτοδιοίκησης και τους εθελοντές.

Έξι παρεμβάσεις στήριξης των πυροπλήκτων

Το σχέδιο στήριξης των πληγέντων από την καταστροφική πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη που εμπεριέχει άμεσες δράσεις ανακούφισης ανακοίνωσε το κυβερνητικό κλιμάκιο από το Αλεποχώρι, όπου βρέθηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί. 

Τα μέτρα αφορούν σε δράσεις:

α) κοινωνικής προστασίας,

β) στεγαστικής συνδρομής,

γ) αποκατάστασης των υποδομών,

δ) οικονομικής ενίσχυσης,

ε) στήριξης αγροτικών εκμεταλλεύσεων και

ε) αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και αντιπλημμυρικής προστασίας.

Ειδικότερα, το κυβερνητικό κλιμάκιο, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής, στην παραλία Αλεποχωρίου, μαζί με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας, για μία πρώτη αποτίμηση των καταστροφών από την πυρκαγιά, προκειμένου να δρομολογηθούν, άμεσα, τα απαιτούμενα μέτρα αποκατάστασης και οι παρεμβάσεις που χρειάζονται στις πληγείσες περιοχές.

Όπως ανακοινώθηκε, μετά το πέρας της σύσκεψης, σημεία της ευρύτερης περιοχής που δεν ήταν ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κηρύσσονται και αυτά.

Το υπουργείο Εσωτερικών, όπως ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας, προχωράει, άμεσα, στην οικονομική ενίσχυση των πληγέντων, στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικής Προστασίας, μετά την καταγραφή που θα γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων.

Τα χρήματα αφορούν στην καταβολή οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη των πρώτων βιοτικών αναγκών των κατοίκων, ύψους 600 ευρώ, καθώς και για την αντικατάσταση οικοσκευής, ύψους έως 6.000 ευρώ.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δρομολογεί, άμεσα, τη στεγαστική συνδρομή προς τους πληγέντες, καθώς και την επιδότηση ενοικίου, για φυσικά και νομικά πρόσωπα που υπέστησαν καταστροφές.

Δρομολογείται, επίσης, η αποκατάσταση των υποδομών και του οδικού δικτύου, με τη συνδρομή των δήμων και των περιφερειών.

Άμεσα είναι και τα μέτρα οικονομική στήριξης από το Υπουργείο Οικονομικών. Μεταξύ άλλων προβλέπεται:

α) επιχορήγηση των πληττόμενων επιχειρήσεων,

β) αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων τόσο για επιχειρήσεις, όσο και για φυσικά πρόσωπα στις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης,

γ) αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληττόμενων,

δ) απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ,

ε) ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών.

Όλες οι καμένες εκτάσεις κηρύσσονται αναδασωτέες. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και προχωρά, άμεσα, στις αναγκαίες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στην πρότερη κατάσταση, είτε μέσω φυσικής αναγέννησης, είτε μέσω τεχνητής αναδάσωσης, καθώς και στη δρομολόγηση των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων που χρειάζονται, προκειμένου να θωρακιστεί η περιοχή. Δρομολογείται, επίσης, ειδική πολεοδομική μελέτη, με σκοπό να αποτυπωθούν και να οριοθετηθούν τα ρέματα και οι χείμαρροι που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή.