Αλλαγές στον ποινικό κώδικα προανήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Αλλαγές στον ποινικό κώδικα προανήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Aλλαγές στον ποινικό κώδικα με αυστηροποίηση των ποινών για αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Όπως ανέφερε «για τους ανήλικους η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος με νέα ηλικιακά όρια», ενώ εγκαινιάζεται και η κεντρική διαδικτυακή πύλη metoo.gov.gr, όπου θα μπορούν να υποβάλλονται καταγγελίες σε πραγματικό χρόνο».  

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, πρόκειται για πρωτοβουλίες που έχουν ένα διπλό στόχο: Πρώτον, να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το νομικό οπλοστάσιο για τη δίκαιη τιμωρία των ενόχων του παρελθόντος και του παρόντος. Αλλά κυρίως να αποτραπούν τα εγκλήματα του μέλλοντος, δημιουργώντας ένα πλαίσιο ασφάλειας και εμπιστοσύνης σε κάθε πολίτη.

Οι αλλαγές που προανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης είναι:

  • Αυστηροποίηση των ποινών για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Σε ό,τι δε αφορά τους ανήλικους, η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος, με νέα ηλικιακά όρια. Ενώ συγκεκριμένες υποθέσεις θα εκδικάζονται πια κατά προτεραιότητα.
  • Εγκαινιάζεται μία κεντρική διαδικτυακή πύλη, metoo.gov.gr, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες και όλες οι πολιτικές γύρω από αυτό το θέμα. Θα υπάρχει, μάλιστα, η δυνατότητα να υποβάλλονται και καταγγελίες μέσω chat σε πραγματικό χρόνο.
  • Θεσπίζεται ένα ειδικό μητρώο για όλους τους επαγγελματίες οι οποίοι έρχονται σε επαφή με παιδιά και με εφήβους, με αυστηρές προϋποθέσεις εγγραφής. (προπονητές, εργαζόμενοι σε κατασκηνώσεις, εργαζόμενοι σε προσφυγικές δομές κ.α.). Το μητρώο αυτό θα πρέπει να λειτουργεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την ΕΛ.ΑΣ, τις αστυνομικές αρχές.
  • Συγκροτείται κεντρική δομή στη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την αξιολόγηση αλλά κυρίως και για την εξωδικαστική επίλυση αυτής της κατηγορίας. Σύντομα αναμένεται προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, του ILO, για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης.

Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, θεσπίζονται υποχρεωτικοί κώδικες δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση, με προβλέψεις για τη συμπεριφορά και κυρώσεις σε όσους δεν τις τηρούν, αλλά και η δυνατότητα της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας του φερόμενου ως θύτη με αναστολή αποζημίωσης μέχρι τη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Τέλος, επεκτείνεται σε όλα τα σχολεία πια, από το Σεπτέμβριο, το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά κατά τη φετινή χρονιά.