Αλκ. Βατόπουλος: Στο χέρι μας να αποτρέψουμε ένα γενικό lockdown στην Αττική

Αλκ. Βατόπουλος: Στο χέρι μας να αποτρέψουμε ένα γενικό lockdown στην Αττική

Το γεγονός πως είναι στο χέρι μας να αποτρέψουμε ένα γενικό lockdown στην Αττική επισήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Aλκιβιάδης Βατόπουλος, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στο MEGA, o καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής συνέστησε στους πολίτες «να κυκλοφορούν μόνο όταν είναι απαραίτητο, να αποφεύγουν τις περιοχές με πολύ κόσμο, να φορούν πάντα μάσκα και να απολυμαίνουν τα χέρια τους. Οι συνταξιούχοι που έχουν δουλειές στο κέντρο να πηγαίνουν ώρες που έχει λιγότερο κόσμο».

Για το ενδεχόμενο ενός lockdown είπε πως «είναι στο χέρι μας να το αποτρέψουμε. Δεν είναι μοιραίο και απαραίτητο να γίνει lockdown. Εάν καταφέρουμε να συντονιστούμε η οργανωμένη πολιτεία και οι πολίτες τότε μπορούμε να το αποτρέψουμε».

Η μάσκα έχει βοηθήσει σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων σημείωσε ο κ. Βατόπουλος, όμως πολλή προσοχή χρειάζεται σε περιοχές της Αθήνας που είναι πυκνοκατοικημένες.

Αναφερόμενος ειδικότερα στον μεταναστευτικό πληθυσμό του κέντρου τόνισε πως οι άνθρωποι ζουν σε πολύ κακές συνθήκες και πολλοί μαζί στο ίδιο σπίτι. «Πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε στη δική τους γλώσσα να τους περάσουμε το μήνυμα να μην συνωστίζονται σε πλατείες και να κατανοήσουν το πρόβλημα, συμπλήρωσε». Παράλληλα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, επεσήμανε πως και «ο συνωστισμός στις καφετέριες είναι επικίνδυνος».

Τέλος, ο κ. Βατόπουλος εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις καταλήψεις στα σχολεία, όπου οι μαθητές συγχρωτίζονται χωρίς μέτρα προστασίας, σημειώνοντας πως καθώς το νόσημα μεταδίδεται με τα σταγονίδια, αν τα παιδιά είναι σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση χωρίς μάσκες, τότε υπάρχει πρόβλημα.