Αλ. Πατέλης: Οι τέσσερις άξονες για την ανάπτυξη της Ελλάδας

Αλ. Πατέλης: Οι τέσσερις άξονες για την ανάπτυξη της Ελλάδας

Στις τέσσερις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, την πράσινη ανάπτυξη, την ψηφιακή μεταρρύθμιση, τις επενδύσεις και την υποστήριξη της απασχόλησης, στάθηκε ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο που συνδιοργάνωσαν σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΙΟΒΕ.

Ειδικότερα, σχετικά με την πράσινη ανάπτυξη ο κ. Πατέλης τόνισε πως στόχος είναι η Ελλάδα να αποτελέσει μοντέλο για την ενεργειακή μετάβαση στην ΕΕ κάτι, που όπως είπε, απαιτεί επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Για την ψηφιακή μεταρρύθμιση στάθηκε στο ειδικό υπουργείο που έχει θεσμοθετήσει η κυβέρνηση και το έργο που επιτέλεσε στην περίοδο του lockdown, ενώ για τις επενδύσεις τόνισε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το χαμηλό επίπεδο εξαγωγών. Τέλος, για την τόνωση της απασχόληση και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού υπογράμμισε τη σημασία που έχουν τα κίνητρα αύξησης των θέσεων απασχόλησης περιλαμβανομένων προγραμμάτων κατάρτισης και επανεκπαίδευσης.

Σχετικά με το έκτακτο πακέτο στήριξης από την ΕΕ, ο κ. Πατέλης ανέφερε ότι «οι βέλτιστες πρακτικές από άλλες χώρες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι για να το αξιοποιήσουμε στο έπακρο πρέπει αφενός να δημιουργηθεί ένα σχέδιο το οποίο να είναι συνεκτικό, ολιστικό, αλλά και απλό, με λίγους στόχους, βασισμένους σε σαφείς οικονομικές προτεραιότητες, και αφετέρου να υποστηριχθεί αυτό από έναν λειτουργικό μηχανισμό εφαρμογής».

O κ. Πατέλης αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της επιτροπής για το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, στην οποία συμμετέχουν διακεκριμένοι οικονομολόγοι όπως ο κάτοχος του βραβείου Νόμπελ, Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας και ο καθηγητής του Yale, Κώστας Μεγήρ. «Η Έκθεση που θα συντάξει η επιτροπή θα είναι η βάση για το στρατηγικό σχέδιο που θα ακολουθήσουμε μεσοπρόθεσμα, με σαφείς οικονομικές προτεραιότητες και στόχους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πατέλης.

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε, προανήγγειλε ότι μεγάλο μέρος των πόρων για την ανάκαμψη θα αξιοποιηθεί σε επενδύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, με στόχο το ύψος τους να ανέλθει στα 9 δισ. ευρώ και να υπάρξει σημαντική διάθεση κονδυλίων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον».

Σε κάθε περίπτωση, ο Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού σημείωσε πως βασικό αίτημα των πολιτών είναι να μην σπαταληθούν τα χρήματα που θα λάβουμε και γι αυτό πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή, τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και στην Ελλάδα, στην αντιμετώπιση διαχρονικών παθογενειών: «Στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο που ολοκληρώνεται το 2020, η απορρόφηση κατά μέσο όρο στην Ε.Ε. ήταν 41% μέχρι το τέλος του 2019. Όπως καταλαβαίνετε έχουμε να κάνουμε με ένα συστημικό πρόβλημα. Συνεπώς δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση ως κυβέρνηση στη διάρθρωση που θα πρέπει να έχει ο μηχανισμός αξιοποίησης των κονδυλίων ώστε να καταστεί λειτουργικός»

Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ευρώπη, σημείωσε πως για πολλούς λόγους το πακέτο πρέπει να εγκριθεί το ταχύτερο δυνατόν και να μην απέχει πολύ από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Έχουμε στο τραπέζι μία αναλυτική και ολοκληρωμένη πρόταση από την Επιτροπή. Δεν είναι καλή ιδέα κάθε μία από τις 27 χώρες να κάνει επί μέρους τροποποιήσεις διότι έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να καταλήξουμε σε κάτι που δεν θα έχει συνοχή», υπογράμμισε.

Ο κ. Πατέλης μίλησε, ακόμη, για το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση αυτή εξελέγη πριν από έναν χρόνο προτάσσοντας ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Γνωρίζετε ότι μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο έχουν ψηφισθεί 80 νομοσχέδια ενώ πάνω από 20 ακόμη έχουν δρομολογηθεί η κατάθεση τους; Δύσκολα θα βρείτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα που να συμβαίνει κάτι ανάλογο», σημείωσε.